Entrevista a Joan Agramunt, regidor del PP d’Igualada
E

13 de juny de 2016

joan agramuntEl Partit Popular té un gruix de votants a Igualada prou important com per garantir no perdre la seva presència a l’Ajuntament. Si bé en les passades eleccions va caure  un representant, continua esdevenint Grup Municipal i tenint una activitat notòria, des de l’oposició, en el dia a dia de l’Ajuntament, amb el ja veterà regidor Joan Agramunt.
Quina valoració fa del primer any d’aquest nou mandat?

Nosaltres sempre hem intentat construir, i en els temes més generals, o podríem dir “de ciutat”, el govern municipal de torn sempre ens trobarà al seu costat. De tota manera, crec que Igualada té avui un govern molt continuista, que ha fet molt poca autocrítica, que practica molt el concepte de molta foto, amb un desmesurat excés de cofoisme. Malauradament, la nostra no és una ciutat idíl·lica, hi ha molts problemes. Per sobre de tot, la manca d’ocupació. La ciutat pateix una paràlisi econòmica molt important, i també hi ha una pressió fiscal molt gran.

El PP té experiència de govern amb CiU, en el període de l’alcalde Susanna. Ningú no diria ara que un dia vau compartir tant en comú. Tant han canviat les coses?

Moltíssim. Com del dia a la nit. I, escolti, qui ha canviat no és el PP d’Igualada, sinó Convergència i Unió. He tingut la sort de ser càrrec electe i representar els valors i l’ideari del Partit Popular, i de 1995 al 99 d’acord amb un govern amb CiU, i crec que va ser un govern. Després, des del 2003 i fins avui, hem fet tasques fiscalitzadores dels governs, sempre amb propostes en positiu, moltes d’elles acceptades. No hem volgut fer treball de desgast… Però qui ha canviat el seu ideari és CiU. Abans buscaven un encaix dins d’Espanya, i ara són independentistes.

Continuen tenint un conjunt de votants molt fidel.

Sí, el nostre perfil de votant és bàsicament gent adulta, de més de 50 anys d’edat. L’objectiu és trobar més suport en altres nivells d’edat, sobretot entre els joves. Per sort, comença a haver-hi gent que es vol implicar en el PP a Igualada i l’Anoia. Això és positiu per a nosaltres.

Li tenen en compte, les seves propostes a l’Ajuntament?

Som un partit actiu, tot i que lamentablement només tenim un regidor a l’ajuntament. També és veritat que el desgast que va tenir el PP a nivell de tot Catalunya a les passades eleccions municipals, a Igualada es va notar menys. Hem presentat moltes mocions, en aquest i en el passat mandat. Recordo la del Rec.0, demanant que es fes en època de rebaixes. Sempre estarem al costat del comerç tradicional, el que obre la persiana cada dia i que dóna feina a més de tres mil igualadins… Sap greu, però, que presentis mocions i moltes vegades, pel fet de ser del PP, et trobis amb 20 dels 21 vots en contra… Com la que demanava la cohesió d’Espanya, o el manteniment de les Diputacions… A vegades em sorprèn el vot del PSC, perquè fa un discurs en segons quins àmbits territorials i després en practiquen un altre… Miri, una moció en la que demanàvem més ambulàncies a la Conca d’Òdena es va aprovar… només amb el vot a favor nostre i 20 abstencions! Home, curiós si que és. Estic convençut que, si intervingués el conjunt de la societat igualadina, no estaríem amb aquests paràmetres tan abismals. Però és el que hi ha. Nosaltres seguirem treballant en la defensa de la catalanitat i l’espanyolitat d’Igualada. Malauradament, sóc l’únic regidor no independentista dels 21 que hi ha al consistori.

Insistiu molt en els tems econòmics, habitualment. Creieu que el camí és el de potenciar el campus universitari i els sectors tradicionals som la pell i el tèxtil, o cal fer més?

Sempre hem donat suport a temes estratègics, i el Campus Universitari n’és un. Tot el que siguin estudis universitaris ens sembla bé, perquè després repercutiran per millor a Igualada. També estem d’acord amb el 4D Health. Si hagués governat una altra formació política, tot això hagués anat endavant igual. Són temes de ciutat. Per això li deia abans allò del cofoisme. És que a vegades sembla que, per al govern, no hi hagi preocupacions a Igualada.

Vostès parlen molt de reactivar l’economia.

I tant.  Ja li deia abans que detectem una paràlisi econòmica important a la ciutat, i s’hi ha de posar remei. S’ha de rebaixar ja la pressió fiscal. Aquest any hi ha una previsió d’ingressos de 485.000 euros de més respecte l’any passat, fins a passar dels 19 milions d’euros… La llei marca uns tipus de gravamen de l’IBI des del 0,40 a l’1,10. A Igualada s’aplica el 0,96. És cert que l’any anterior es va baixar al 0,92, però aquest any no. Si s’hagués baixat al 0,93 la gent hagués tingut un rebut similar al de l’any  passat. No s’ha fet. Però és que l’impost de circulació, d’ocupació de via pública, de construccions… són dels més alts que permet la llei. No hi ha voluntat de baixar-los.

Respecte les infraestructures, quan hem demanat que es torni a reactivar el polígon de la Zona Franca a Òdena, amb prop de 370 hectàrees amb grans parcel·les que poden fer venir empreses de gran mida,  l’alcalde Castells diu que amb el polígon que es farà a tocar de l’A-2 entre Igualada i Jorba allò d’Òdena ja no seria viable… S’equivoca. No té res a veure una cosa amb l’altra. Nosaltres creiem que s’hauria de reactivar, com també la segona fase de la Ronda Sud, i almenys el tram Igualada-Martorell del “tren gran”, quelcom indispensable.

L’alcalde Castells s’ha mostrat molt bel·ligerant respecte al PP pel mal estat de l’A-2.

Nosaltres vam fer els deures. Vam anar al Congrés, al Ministeri de Foment, i el tema ja està en fase de licitació. S’adjudicarà el projecte el proper 21 d’octubre. En canvi l’alcalde fa tres anys que parla de la connexió de la Ronda Sud amb Igualada, i sembla que haurem d’esperar encara un parell d’anys en veure’l fet. De la segona fase ni se’n parla. Sembla que només hi hagi presses quan es parla d’infraestructures que depenen del govern espanyol…

Li sembla que hi ha prou comunicació amb el ciutadà?

El govern s’omple la boca de parlar de transparència i de processos participatius, però ja en l’anterior mandat ja es va suprimir el Fòrum 21 mediambiental, i en aquest ja han suprimit el Patronat Municipal d’Esports i l’Institut Municipal de Cultura. Hi ha una contradicció clara, en aquest sentit.

Sembla que s’ha d’endegar el procés del nou POUM. Hi ha moltes veus que lamenten que només es parli del Rec.

Compartim que hi hagi processos de participació, però ens agradaria que fossin també per altres llocs de la ciutat. És cert que el Rec és dels que té més reptes per assumir, potser d’altres barris també serien susceptibles d’aquest tipus d’estudi. El PP està dient des del 2013 que el govern municipal no és prou eficient amb els temes urbanístics. En el nou POUM hi haurien d’intervenir tots els agents socials i econòmics possibles, per evitar que passi el que va passar amb el govern anterior. No se’ns ha fet massa cas, en això… Des de l’any 1986 s’han fet més de noranta modificacions del Pla General. No és seriós, això. No compartim que el 90% dels problemes de l’anterior POUM eren del barri del Rec, hi ha moltes coses a debatre, aquí. El procés serà llarg, comporta la suspensió de llicències d’un any… Estaria bé tenir-lo entomat, i així anar una mica més ràpids.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta