6.6 C
Igualada
Divendres, gener 22, 2021

Veïns de Calaf exigeixen una solució ràpida per recuperar l’aigua potable

Veïns de Calaf han començat a agrupar-se per fer pinya i exigir una solució “immediata” per recuperar l’aigua potable. El municipi porta dos mesos sense poder-ne fer ús pel consum de boca, a causa de l’excés de nitrats. Malgrat que el projecte per connectar Calaf amb el pantà de la Llosa del Cavall està en tràmit, critiquen que la problemàtica “fa massa temps que dura” i posen en dubte que els treballs estiguin enllestits al llarg de l’any vinent.

A més, critiquen que se’ls hi estigui cobrant el rebut sencer i que, des de l’Ajuntament, no s’ofereixin ajudes per sufragar el sobrecost que els està suposant haver d’adquirir l’aigua.
Els veïns de Calaf estan sense aigua potable des del 18 d’agost per l’excés de nitrats i, de moment, no hi ha data per recuperar-la. La raó es deu a la davallada del cabal a la riera del Mantellí, amb la qual es barreja, a la potabilitzadora, l’aigua dels pous de Calaf per assolir els registres de nitrats permesos. Tot i que l’Ajuntament espera poder posar fi definitivament als problemes al llarg de l’any vinent, els veïns asseguren estar “farts” i dubten que així sigui. De moment, s’han començat a agrupar i, com a protesta, han penjat algunes ampolles d’aigua als seus balcons i en espais públics.

Joan López, impulsor del col·lectiu de veïns, explica que van demanar al consistori que oferís algun ajut als veïns per sufragar el fet que hagin de comprar ampolles d’aigua, com ara vals de descompte; o que es portessin dipòsits d’aigua temporalment. “Però ens van dir que no pot ser”, es queixa, tot remarcant que, a més, estan pagant el rebut de l’aigua “a preu de potable i tampoc ens la pensen rebaixar”.

Aquesta és la segona vegada, aquest 2020, que el municipi es queda sense aigua potable per culpa de l’excés de nitrats. La primera va ser al gener i va durar cinc setmanes. “Cada vegada els episodis són més freqüents”, recalca López, tot insistint en el fet que la problemàtica “fa massa anys que dura”. I és que es queixa de que, cap dels darrers equips de govern municipal, “ha volgut posar fil a l’agulla”.

La solució permanent a les deficiències passa, segons l’Ajuntament, per dues vies: la connexió amb la Llosa del Cavall i, a banda, la creació d’una planta per tractar els nitrats de l’aigua dels pous del municipi. Els veïns, però, desconfien que, com anuncia el consistori, les actuacions es duguin a terme al llarg de l’any que ve. De moment, però, aquest octubre, l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) ha tret a informació pública el projecte per connectar Calaf amb el pantà de la Llosa del Cavall.

“Un dret bàsic”
Francesc Martínez, membre del col·lectiu, també es mostra “cansat “de la situació. “És un dret bàsic i fonamental, que se’ns està privant”, diu. A més, apel·la a com els pot afectar a la salut. I és que, quan tenen aigua potable, “els nitrats sempre estan per sobre dels 45 mg/l i el topall de l’OMS és 50”. També es queixa que sempre s’avisa de la prohibició “tard”. “Poden passar dos dies entre que es fa l’anàlisi i es té els resultats”, lamenta.

Afectació als negocis
El propietari del bar restaurant Ke divi!, Jordi Sangrà, reconeix que el malestar és latent entre una part de la població perquè és un problema “que ve de molt endarrere”. En el seu cas, recorda que fan servir l’aigua per pràcticament tot, “des d’un cafè a cuinar”, diu, tot afegint que a ells també els està suposant “un sobrecost i un trasbals”.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

“Una història real”, amb Julio Manrique, aquest diumenge a l’Ateneu

El proper diumenge 24 de gener, a les 7 de la tarda, arriba al Teatre Municipal l’Ateneu Una història real, de Pau Miro, protagonitzada...

El Consell Comarcal i els Jutjats facilitaran la mediació en divorcis amb fills

El Consell Comarcal de l’Anoia i els Jutjats d’Igualada han engegat el programa pilot ‘La mediació en mesures provisionals de família’ que suposa la...

Els grups escolars confinats es doblen en només 4 dies

A l'inici d'aquesta setmana a l'Anoia hi havia 17 grups escolars confinats i quatre dies després, avui dijous, n'hi ha més del doble, 37...

Òdena inicia una nova edició del projecte “Treball als Barris”

L'Ajuntament d'Òdena ha iniciat aquest mes de gener un nou pla d'ocupació municipal, en el marc del projecte Treball als Barris 2020 que donarà...

Vilanova denuncia a 28 propietaris de gossos per incomplir la normativa

Tal i com s’havia anunciat, la setmana passada es va iniciar la fase d’inspecció i sanció als propietaris de gossos amb comportament incívic. Des...
Compartir