19 C
Igualada
Dissabte, setembre 25, 2021

Terra de globus, orgull de l’Anoia

Certament, l’Anoia és terra de globus. Veure’ls al cel és relativament habitual, i, quan anem acompanyats d’algun foraster, és normal veure’l embadalit observant-los mentre nosaltres continuem l’activitat que estem fent com si tal cosa… La nostra és una terra lligada al món aerostàtic des de fa molts anys, i tant és així que veure el cel ple de globus no se’ns fa extrany… i ens relaxa i enorgulleix.

Per fer-lo més interessant encara, aquest paisatge és també un model de negoci. I ve de lluny. Més o menys quatre dècades!
Probablement, els “culpables” de tot això són tres amics igualadins que van decidir creuar Àfrica en globus inspirats per Jules Verne i la seva novel·la “Cinc setmanes en globus”. L’aventura va durar onze mesos, va comportar 40 vols des de Zanzíbar fins al Congo, i a la tornada va donar com a fruit el naixement de l’empresa Ultramagic, fundada per Josep Maria Lladó, Joan Comellas, Jaume Llansana i Carles Lladó. La fàbrica fundada per aquells quatre joves és avui líder mundial de fabricació de globus aerostàtics i l’única a tot l’Estat que fabrica globus d’aire calent. En Josep Maria, a més, és avui, podríem dir, l’ànima de l’European Balloon Festival.

Un pilot prepara el globus per poder-se enlairar al Parc Central d’Igualada, l’any passat. / LIDERA COMUNICACIÓ

Ubicada just al costat del nostre aeròdrom, Ultramagic Balloons fabrica cada any uns 120 globus que exporta a tot el món, a països com França, Regne Unit, Japó, i darrerament va en augment la venda a Turquia (Capadòcia), Egipte i Tanzània. La plantilla de l’empresa està formada per 56 persones que realitzen tot tipus de tasques (des del disseny, passant per la tecnologia, fins a la confecció de les teles o la construcció artesanal de les cistelles).
El preu mitjà per a un globus de 8 o 9 passatgers està al voltant dels 55.000 euros, i pot variar en funció de factors com si porta publicitat o no, si es tracta d’alguna forma especial, la quantitat de bombones de gas, etc. Des d’Ultramagic es mostren molt satisfets de l’evolució del negoci, que els ha portat a superar el seu principal competidor mundial amb seu a Bristol. Asseguren que l’Anoia es pot considerar la capital de l’aerostació del sud d’Europa gràcies a tota la suma d’elements que la fan imbatible.

Ultramagic va obrir camí, però amb els anys d’altres empreses han volgut afegir-se a l’aventura, i així consolidar un “clúster” que és tot un referent mundial. Deu fer prop de tres dècades que Àngel Aguirre i Miquel Mesegué fundaven Globus Kon-Tiki, actualment una de les empreses de vol en globus més importants de l’Estat que ofereix tot tipus de rutes i travesses arreu de Catalunya com els Pirineus o la Costa Brava, amb molta demanda de vols tant de particulars com d’empreses, i amb molta influència en clients de Xina i els Estats Units. Globus Kon-Tiki va ser la primera empresa de veure i explotar el negoci del vol en globus, que no ha parat de créixer.

Més recentment, fa quinze anys naixia una altra empresa de vol en globus: Camins de Vent, amb el pilot Xavier Aguilera al capdavant. A banda dels vols tradicionals ha ampliat la seva oferta per oferir vols per persones amb mobilitat reduïda i gairebé tots els seus globus disposen de cistelles adaptades amb porta o bé amb cistelles amb vistes, on els passatgers poden volar asseguts mentre fan degustacions gastronòmiques. Té clients procedents d’Índia, Anglaterra i Estats Units, entre d’altres.

Hi ha encara una tercera empresa de vol, de la mà del pilot Jordi Rodríguez: Anoia Balloons, d’unes dimensions molt més petites però que busca donar resposta a una demanda creixent; en un moment en què es valoren més els regals d’experiències que no pas els regals físics, l’experiència de volar està entre les més preuades.

Avui, les tres empreses igualadines disposen, sumades, d’una flota de 17 globus, facturen prop de 900.000€ i cada any fan volar més de 6 mil passatgers d’arreu del món en diferents rutes i travesses i en diferents formats de vol. A més, donen feina a 24 treballadors, tot i que la xifra puja en determinades èpoques. Malauradament, aquest no serà un any ric en activitats, però els globus hi són, hi continuaran, ens esperen per enviar-nos amunt de seguida que el Covid-19 sigui només un mal record.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

A la Boutique Hotel Cal Roure, “Plou a l’escala”, de Kima Guitart, o l’art de pintar les sedes

La Boutique Hotel Cal Roure, a la plaça de l’Ajuntament, més enllà de donar vida a un singular edifici del patrimoni arquitectònic igualadí, amb...

El Casal de Calaf celebra el 125 aniversari amb una gran festa

Aquest diumenge el Casal de Calaf està de festa: compleix 125 anys i per celebrar-ho ha programat diversos actes. A les 12 del migdia es...

Les obres de la plaça Picasso de Vilanova, a punt de començar

L’Ajuntament de Vilanova del Camí entoma una de les obres més importants del mandat, la remodelació de la plaça Picasso, una de les més...

“Hem de ser responsables i pensar en global. Que les oportunitats vinguin és millor que buscar-les fora”

El proper 24 d’octubre Jorba viurà una consulta popular per conèixer la seva postura sobre el polígon industrial inclòs en el Pla Director Urbanístic...

L’editorial: Bona Fira, i bona economia!

Aquest divendres es va estrenar la 68a edició de la fira multisectorial d’Igualada, i, després d’any i mig de pandèmia, comencen a veure’s els...
Compartir