21 de febrer de 2019

Seguiment molt desigual de la vaga general a l’Anoia

La Intersindical-CSC ha convocat per aquest dijous una jornada de vaga general per demanar millores laborals i en protesta contra el judici als polítics independentistes, que, de moment, està essent molt desigual. Entitats independentistes, el PDeCAT, ERC i sindicats com Unió de Pagesos i la CGT donen suport a una aturada que demana la ‘immediata absolució de totes les persones imputades, empresonades i exiliades’ i la derogació de la reforma laboral del govern de Mariano Rajoy. A les 11 hi ha convocada una concentració a l’Estació d’Autobusos d’Igualada.

‘Només acceptarem del Tribunal Suprem i dels aparells de l’Estat la immediata absolució de totes les persones imputades, empresonades i exiliades¡’, diu el manifest de la vaga sobre uns col·lectius que han estat ‘reprimits’ per exercir drets que són ‘inalienables com a societat moderna’. D’aquesta manera, exigeixen que ‘es deixi de jutjar el nostre poble per voler exercir la seva llibertat’. Aquest és el fragment més polític d’un manifest que se centra en els drets laborals que reclama la convocatòria, com l’abolició de la reforma laboral de 2012.

Organitzacions com el sindicat majoritari de l’ensenyament, USTEC-STEs, Universitats per la República o la Federació d’Estalvi de Catalunya han estat els primers a donar suport a la vaga, si bé amb el pas de les últimes setmanes ha anat sumant adhesions, entre les quals hi ha l’ANC, Òmnium Cultural, els CDR, la Plataforma 3-O, la CGT, Arran, Demòcrates de Catalunya, el PDECat, Junts per Catalunya, ERC, l’AMI, la Crida Nacional per la República, Súmate o Endavant-OSAN. Unió de Pagesos se suma a la vaga convocada i fa un ‘tancament patronal’.

La Intersindical-CSC, recollint les demandes de part de l’afiliació, de seccions sindicals i d’agents socials de posposar la vaga, insereixen així la protesta en un context de ‘regressió de drets i llibertats’. ‘Som conscients que som en un moment de transició i canvis, en un context social i polític complex’, ha dit el el secretari general de la Intersindical-CSC, Carles Sastre, que ha resumit la vaga com la confirmació que els sector populars ‘agafen la iniciativa’ contra posicionaments ‘antidemocràtics que ens acabaran passant factura’.

Els dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT, es mantenen al marge de la convocatòria, i Independentistes d’UGT han signat el manifest a títol individual.

La Generalitat ha decretat els serveis mínims habituals en aquest tipus d’aturades en els diferents sectors: transports, educació, salut… Per exemple, a les escoles i instituts s’estableix la situació habitual en casos similars anteriors -si bé en la majoria de centres concertats és molt superior- el bus urbà d’Igualada, Vilanova i Montbui funciona amb el 50% de les expedicions i la línia Llobregat-Anoia de FGC amb el 50% del servei habitual a les hores punta (de les 06.30h a les 09.30h i de les 17.00h a les 20.00h) i amb el 25% durant la resta del dia.

Comparteix l'article:

Comenta aquest article: