14.9 C
Igualada
Divendres, 1 desembre 2023

Un article de

S’aprova el Pla Director del castell de Castellolí amb una inversió d’un milió d’euros
S

Publicitat

El Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona aprova i enllesteix el Pla Director del Castell de Castellolí. Un document marc per la recuperació del castell que preveu una inversió de 1.118.050 euros, i estableix tres fases d’actuació. La primera fase, parcialment realitzada, consisteix en la consolidació, restauració i conservació del patrimoni i és en aquest primer estadi que s’estableixen les prioritats d’actuació i es duen a terme les intervencions arqueològiques i la restauració d’elements. La segona fase preveu l’adequació ambiental i paisatgística; i la tercera fase consisteix en la posada a punt de l’entorn per a la visita pública.

Segons explica la regidora de Medi Ambient, Turisme, Obres i Serveis Municipals, Teresa Guixà, “la tinença i l’execució pautada d’aquest Pla, encara que sigui dilatada en el temps, millora molt l’execució d’actuacions en el conjunt arquitectònic local i afavoreix l’arribada de més subvencions destinades a la recuperació d’aquest valor cultural tan propi”.

La intervenció arqueològica consistirà en fer més excavació per recuperar parts del castell i les estances adjuntes que han quedat soterrades degut al pas del temps i, un cop descobertes, consolidar-les perquè no es tornin a malmetre. Tot i que la inversió prevista supera el milió cent mil euros, enguany la Diputació de Barcelona en finança 66.523 euros. Les diferents fases del projecte s’aniran executant a mesura que s’aconsegueixin els ajuts per finançar-les. Des del consistori castellolinenc es comprometen a “treballar per afavorir nous finançaments per seguir avançant”, apunta Guixà.

Paral·lelament a la redacció d’aquest projecte, a principis d’aquest any s’ha fet una nova intervenció de consolidació d’estructures amb un cost de 28.000 euros (finançat parcialment per la Generalitat de Catalunya, amb 19.206 euros), una actuació parcial inclosa a la Fase 1.

Amb aquestes actuacions, es vol convertir el castell de Castellolí i el seu entorn natural en un punt d’interès turístic al territori, emmarcat dins el projecte de potenciació dels castells de la comarca de l’Anoia, “Anoia, terra de castells”.

En els darrers cinc anys, l’Ajuntament de Castellolí, a través de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, ha invertit més de 220.000 euros en la recuperació d’aquest patrimoni, en intervencions que van des de l’arranjament del camí d’accés al castell, fins a excavacions arqueològiques tant de la superfície del castell i els murs com de l’església de Sant Vicenç -que forma part del conjunt-, per tal de recuperar i consolidar el patrimoni.

El castell d’Aulí
El castell de Castellolí està documentat des de mitjan segle X, tot i que és possible que el seu origen sigui a finals del IX, en el context de l’expansió liderada per Guifré el Pilós. Aquest primer castell, en mans d’un noble anomenat Aulí o Odelí (d’aquí en prové la denominació), possiblement no era més que una torre feta de fusta. Amb el pas dels segles, el castell va anar creixent i fortificant-se amb estructures de pedra. Ubicat en un lloc estratègic, aquest castell permetia defensar la riba esquerra del Llobregat, és a dir, la Catalunya Vella.

Les intervencions arqueològiques que s’hi ha dut a terme fins a dia d’avui, ens permeten veure, però, com els usos d’aquesta edificació van anar canviant al llarg dels segles. Al segle XI, era un gran edifici disposat al llarg de la carena, amb una capella romànica. Al segle XIV s’hi va construir una gran cisterna, que podem relacionar amb una època on el castell abastia molts habitants i servents dedicats a explotar el territori, sense importar ja tant les funcions defensives. Al llarg de l’època moderna s’hi van fer diverses reformes, que van transformar un castell ja en ruïnes en un conjunt de cases de vocació plenament agrícola. Finalment, al segle XIX s’hi va aixecar una torre de telegrafia òptica, contribuint de nou (tot i que d’una manera ben diferent) a la defensa del territori

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies