Un article de
Sergio Pérez
Periodista
3 de juliol de 2024

Publicada la nova declaració de zones tensades amb quatre municipis de l’Anoia on es podria limitar el preu del lloguer

La llista de municipis s'havia anunciat el mes d'abril, i amb la seva publicació queda pendent de la resolució per part del govern espanyol

El Departament de Territori ha publicat avui al DOGC i enviarà ara al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana la declaració de 131 municipis catalans més com a zona de mercat residencial tensionat perquè s’hi pugui aplicar la limitació dels preus del lloguer. Entre tots aquests municipis, s’hi troben els anoiencs Calaf, Òdena, Piera i Masquefa. Aquesta nova declaració, anunciada per la consellera Ester Capella i Farré a mitjans d’abril, respon als canvis que s’han produït al mercat de l’habitatge els darrers mesos.

A l’Anoia, aquests nous municipis se sumen a Igualada, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui, que ja havien estat declarats com a zones de mercat residencial tensat l’agost passat. A tot Catalunya, seran un total de 271 municipis els declarats com a zones tensades. Aquests municipis abasten el 90% de la població del país.

Quan entrarà en vigor el topall als lloguers a Calaf, Òdena, Piera i Masquefa?

Perquè la declaració entri en vigor, la Llei estatal pel dret a l’habitatge (12/2023) preveu que, un cop comunicat, el Ministeri ha de publicar una resolució que reculli la relació de les àrees de mercat residencial tensionat declarades pel Govern. En la primera declaració, que incloia 140 municipis de tot Catalunya, entre ells Igualada, Vilanova i Montbui, el Ministeri va trigar 7 mesos a publicar la resolució.

Quins criteris marquen la inclusió en el llistat de zones tensades?

L’ampliació de la llista afecta ara els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats, i que compleixen algun dels requisits que marca la Llei estatal pel dret a l’habitatge:

  • Que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i subministraments bàsics.
  • Que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers 5 anys un increment acumulat d’almenys 3 punts per sobre de l’IPC.
Comparteix l'article:

Comenta aquest article: