Un article de
Redacció

El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.

7 d'abril de 2025

El proper 13 d’abril, gala de lliurament dels premis Eixarcolant

Hi ha una trentena de projectes presentats, tot un rècord, que fomenten l’etnobotànica

Un article de
2 minuts

La tercera edició dels Premis Eixarcolant per al foment de l’etnobotànica ha superat totes les expectatives, amb quasi una trentena de projectes presentats, tot un nou rècord de participació. L’èxit d’aquesta edició consolida els premis com una eina imprescindible per a fomentar projectes que combinen coneixement científic, tradició i innovació.

Els Premis Eixarcolant neixen per donar resposta a la necessitat de revertir el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i el despoblament rural apostant per un model de producció i consum més sostenible. Per a afrontar aquests reptes, és essencial recuperar i valorar les espècies locals i el coneixement ecològic tradicional corresponent al camp de l’etnobotànica, que estudia la relació entre plantes i persones.

Es tracta d’uns guardons que busquen impulsar la recerca i l’emprenedoria en aquest àmbit, incentivant la participació de diferents actors del territori i ajudant a finançar propostes que aportin beneficis socials, ambientals i econòmics.

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el pròxim diumenge 13 d’abril a la Sala Encavallades del Museu de la Pell. La cerimònia comptarà amb la presència d’artistes i experts que faran d’aquesta edició una edició única.

El compositor, productor i músic Borja Penalba oferirà una actuació especial, mentre que la il·lustradora Elisabet Serra hi aportarà el seu talent artístic. A més, la gala inclourà un col·loqui sobre els reptes i oportunitats en la sobirania alimentària i la ramaderia, amb la participació de Laia Batalla, responsable de l’Escola de Pastors i Pastores i Gustavo Duch, de la revista Soberanía Alimentaria. L’esdeveniment serà conduït pel periodista igualadí Jordi Còdol.

Els Premis Eixarcolant, organitzats pel Col·lectiu Eixarcolant amb el suport de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat, s’estructuren en dues categories:

  • Recerca i transferència científica de caràcter etnobotànic: aquesta categoria busca projectes que contribueixin a recuperar i difondre el coneixement tradicional associat a les plantes, i descobrir com aplicar-lo de manera pràctica.
  • Emprenedoria basada en coneixements etnobotànics: dirigida a propostes que desenvolupin nous productes o serveis a partir de l’ús de la flora local.
    Enguany, gràcies a l’increment pressupostari d’aquesta edició, cada categoria compta amb un primer premi de 2.000 € i un segon premi de 1.000 €.
T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!
Comenta aquesta entrada:
Et recomanem×