Es presenta a Igualada Precious Plastic, un moviment mundial que combat la contaminació

L’entitat igualadina Espai Malla organitza l’acte, el proper 23 de maig a l’Ateneu Igualadí

20 de maig de 2024

El proper dijous 23 de maig serà un dia important per la ciutat perquè a les 7 de la tarda a l’Ateneu Igualadí tindrà lloc la presentació pública del programa Precious Plastic, el projecte en el qual l’Espai Malla ha estat treballant intensament des de fa molts mesos i que és part del projecte de reciclatge de plàstics de codi obert i pel bé comú conegut com a Precious Plastic.

Precious Plastic és un projecte internacional fundat als Països Baixos, que neix per combatre el problema dels residus plàstics posant el focus en les persones, fent feina de formiga com a solució més realista.

Democratitzar el reciclatge de plàstics per mitjà de compartir els plànols i vídeos de muntatge de màquines i eines que trituren, fonen i injecten plàstic recuperat, permetent la creació de nous productes a partir de plàstic reciclat a petita i mitjana escala.

El projecte està format per més de 40.000 persones en més de 400 espais de treball, ja sigui de forma remota o in situ. Tota la informació produïda pel projecte, com ara codis, plànols, dibuixos i materials font, està disponible gratuïtament en línia sota la llicència Creative Commons.

Des de fa aproximadament un any Espai Malla, el taller i laboratori de creació i fabricació amb tecnologies digitals que acull l’Ateneu Igualadí, s’ha constituït com a node Precious Plastic.

Els makers locals Joan Tort (soldadura, construcció, assemblatge) i Joan Martí (electrònica) han construït les dues primeres màquines seguin els plànols de Precious Plastic i amb el finançament de l’Ajuntament.

Es tracta d’una trituradora que converteix taps i trossos de plàstic en pèl·lets i una segona màquina, la injectora, que fon els pèl·lets i els injecta a un motlle que dona forma a un nou objecte fet de plàstic reciclat.

Ara Espai Malla inicia la construcció d’una màquina premsadora, que fon el plàstic i en fa làmines susceptibles d’agafar formes amb l’ús d’altres tecnologies disponibles, com ara el tall làser, una màquina extrusora que fa barres i altres volums. També es muntaran equips que transformen ampolles d’aigua en filament per a impressores 3D.

El disseny, tret diferenciador a igualada

Espai Malla s’ha dirigit a una vintena de dissenyadors de producte de l’Anoia als qui ha plantejat el repte de dissenyar objectes útils per a la comunitat, fent-se càrrec de les despeses de construcció dels motlles i donant assistència tècnica durant tot el procés. La implicació del col·lectiu professional del disseny industrial i de producte de l’Anoia pot ser un punt fort del programa i un tret diferenciador.

Precious Plastic té un gran potencial educatiu al posar l’atenció sobre el greu problema de la hiperproducció d’embolcalls de plàstic. En aquesta vessant, el programa formatiu d’Espai Malla oferirà cursos i tallers dirigits a inventors, dissenyadors, makers i ciutadans motivats per formar-los en el funcionament de les seves màquines recicladores.

Un altre programa, que ja s’aplica des de l’inici d’aquest curs escolar, estén l’activitat entre les escoles de Primària i ESO de la ciutat a través de programa AIRE de l’Àrea d’Ensenyament de l’Ajuntament.

D’aquesta vessant formativa se’n ocupa l’Aina Oset i el Martin Rogers, del col·lectiu Precious Plastic Nomads amb seu a Piera, que també donarà un Casal d’Estiu.

Totes les activitats es convocaran i es podran seguir a través de la web d’Espai Malla.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari