El municipi d’Òdena ha fet els deures i ha dut a terme les actuacions en matèria de protecció contra incendis que obliga la llei de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, com és el cas de Puig Rabat.
En aquest sentit, per a dur a terme el projecte, l’Ajuntament d’Òdena, ha contractat a una empresa especialitzada en la realització i direcció d’obra d’aquest tipus d’actuacions. D’altra banda, els costos de les actuacions executades es poden assumir gràcies a una subvenció de la Diputació, qui avala i supervisa el projecte.
La franja perimetral que s’ha hagut de fer és de 25 metres d’amplada, és a dir, des del límit de les parcel·les fins al bosc, on s’ha realitzat una reducció de la densitat de l’arbrat i l’estassada del sotabosc. L’objectiu general d’aquesta franja és la de reduir el risc de propagació d’un incendi forestal a l’interior de la urbanització, reduir el risc de propagació d’un incendi urbà cap al bosc, en definitiva millorar la seguretat de les persones, habitatges i infraestructures de la zona.
Òdena no oblida aquell diumenge 26 de juliol de 2015 quan es va iniciar al seu terme municipal el foc que va acabar cremant, segons els agents rurals, 1.293 hectàrees, un 75% de les quals eren massa forestal. La meitat de la superfície cremada era al terme municipal d’El Bruc, mentre que Castellfollit del Boix acabava amb 433 hectàrees afectades i Sant Salvador de Guardiola 128. Òdena, on havia començat l’incendi, va acabar amb 38 hectàrees cremades: la direcció del vent havia empès el foc cap a l’est, a la zona limítrof amb el Bages i el Bruc. Castellolí era una altra població afectada, però amb només 7 hectàrees.