L’Arxiu Comarcal de l’Anoia celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una exposició virtual
L

9 de juny de 2020

Avui dimarts, els arxius catalans celebren el Dia Internacional dels Arxius, promogut pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), un esdeveniment que se celebra arreu del món i que s’allarga durant tota la setmana. Enguany, davant la situació excepcional provocada per la COVID-19, els arxius catalans s’han unit per proposar una jornada diferent amb l’objectiu de fer protagonista els usuaris mitjançant una campanya virtual amb una proposta de difusió diferent que vol mostrar la cara més personal dels arxius.

Sota el lema “Persones – Vides – Arxius” es vol remarcar la importància de la ciutadania que utilitza els serveis dels arxius i sense la qual els arxius no tindrien sentit. El Departament de Cultura, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural, ha impulsat una campanya virtual per apropar-se a la ciutadania, la principal iniciativa de la qual és la sèrie de vídeos “La Veu dels usuaris”. Una seixantena d’arxius, vinculats a diverses administracions catalanes i entitats privades, han donat veu als seus usuaris i usuàries que ens expliquen les seves vivències com a part participativa de l’arxiu, alhora que donen a conèixer les històries que hi ha rere els documents que estan consultant. Tot explicat des d’un punt de vista subjectiu i personal.  També han parlat altres persones que han tingut algun vincle amb els serveis d’arxius, ja siguin com a part d’una empresa que ha donat el seu fons documental, com a membre d’una associació que ha dipositat les fotografies, o com a persona anònima que ha donat les cartes dels seus avis per tal que aquestes siguin preservades. Els vídeos es podran veure al canal de You Tube de patrimonigencat a partir d’avui, 9 de juny.

En aquesta línia, la celebració d’enguany també vol reivindicar els arxius com a veritables serveis a la comunitat. La funció social dels arxius transcendeix aquesta celebració i impulsa diverses estratègies al llarg de l’any que promouen l’ús de tecnologies participatives que impliquin a la ciutadania com a coproductora de la informació i activitats. Un exemple ha estat la iniciativa #ArxivemlaCovid19 engegada pel Departament de Cultura amb la col·laboració de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya, a la qual s’han adherit una vuitantena d’arxius i que busca la captació de fotos, vídeos, documents i cartells relatius a la pandèmia i al confinament que hem patit durant més de dos mesos.

Pel que fa a la Xarxa d’Arxius Comarcals del Departament de Cultura, els arxius que en formen part han organitzat 10 visites virtuals per descobrir els interiors dels edificis on s’ubiquen, i que s’aniran presentant al llarg de la setmana, compartint dos al dia. A partir d’imatges esfèriques 360º i d’eines com Google Street View o Expeditions Google, es podrà passejar pels interiors d’aquests equipaments oberts a la ciutadania, on es busca que la persona usuària sigui la protagonista.

Seguint amb el projecte “Catalunya des dels arxius: esdeveniments i festes populars digitals”, un programa d’exposicions i actes virtuals que reprodueixin les festes populars, esportives i esdeveniments de tota Catalunya a través dels documents dels arxius de la XAC, aquesta setmana s’estrenen dos nous capítols: ahir es publicava el capítol dedicat a la Primavera fotogràfica i dimecres 10 de juny el dedicat al Corpus Cristi i la Patum.

En concret, la Primavera Fotogràfica ha servit d’excusa a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia per fer l’exposició “LifeStyle. La vida sense Instagram”, on es pot veure que  les imatges dels nostres fotògrafs (Josep Castelltort, Ramon Godó, Ignasi Castelltort, Joan Domingo) no tenen res a envejar a les que ens fem, actualment,  amb les aplicacions del telèfon mòbil. Si us ve de gust mirar-la es pot entrar en aquest enllaç.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta