8.3 C
Igualada
Dissabte, 2 desembre 2023

Un article de

Jordi Puiggròs
Jordi Puiggròs
Periodista i Cap de redacció

La manca del “Porta a Porta” a Igualada, Piera i la Conca d’Òdena condicionen l’Anoia en la recollida selectiva de residus
L

La Pobla i la Torre de Claramunt, en el TOP5 de la recollida selectiva

Publicitat

El servei de recollida de residus “Porta a Porta”, que funciona en la majoria de municipis de la comarca -però no els més poblats- contempla uns excel·lents resultats a la comarca, dels més alts del país en alguns municipis, però la manca d’aquest sistema a Igualada, Piera i la Conca d’Òdena en condiciona els resultats.

Aquesta és una de les conclusions que es van explicar en la presentació part de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del balanç de la gestió dels residus municipals a les comarques centrals. Malgrat que la majoria de l’Anoia és al Penedès, alguns departaments de la Generalitat s’entesten a situar la nostra comarca a la Catalunya Central.

El director de l’ARC, Isaac Peraire, explica que la mitjana de recollida selectiva de residus se situa en les Comarques Centrals del 57,1%.Les comarques d’Osona, amb un 69,10%, el Berguedà, amb un 67,15%, el Solsonès, amb 62,08% i el Moianès, amb un 61,13%, obtenen resultats per sobre del 60% de recollida selectiva. L’existència de sistemes com el “porta a porta” en aquestes comarques, amb elevats índexs de recuperació, explica els resultats.

El Bages obté també un resultat meritori tot i que ha de millorar més (51,62%) i l’Anoia és la comarca amb l’índex més baix (46,49%). “Totes dues comarques tenen municipis amb sistemes eficients, amb elevats índexs de recollida selectiva, però la manca d’aquests sistemes a les altres poblacions i especialment a les capitals de comarca, Manresa i Igualada, condiciona els resultats”, diu Peraire.

Per al director de l’ARC, “els sistemes actuals de recollida ja han arribat al màxim, i el que cal és avançar a sistemes eficients de recollida selectiva, aquesta serà una de les grans apostes de la nova llei catalana de residus que s’està ultimant”. A Catalunya ja hi ha més de 300 municipis amb el sistema porta a porta implantat.
Segons les dades estadístiques de l’any 2022, gairebé el 60% dels municipis que van fer recollida porta a porta a Catalunya van superar el 70% de recollida selectiva bruta i més del 90% van superar el 50%.

Per Peraire “ara és l’hora de les grans ciutats, des del Govern s’ha donat suport a través de subvencions que permetran el desplegament de sistemes eficients en grans ciutats”.
Els cinc municipis de les Comarques Centrals amb millors dades de recollida selectiva tenen implantats sistemes eficients de recollida. Són: St. Quirze Safaja (91,46%), Tavèrnoles (89,95%,), la Torre de Claramunt (89,68%), St. Julià de Vilatorta (88,94%) i la Pobla de Claramunt (88,57%).

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies