Aquest passat divendres 22 de setembre el Teatre Municipal de l’Ateneu va ser l’escenari de l’entrega dels premis al Compromís Cultural que atorga Òmnium Anoia a aquelles persones i col·lectius del territori que s’hagin significat en la defensa de la llengua i la cultura catalanes.
Una nodrida representació d’activistes de la cultura anoienca i, molt especialment, de la capelladina van ser presents a l’acte que va reconèixer en primer lloc la trajectòria de l’entitat La Lliga de Capellades. El president de La Lliga, Pep Vallès, acompanyat de tota la junta de l’entitat, va recordar la llarga història d’una entitat que ja té 122 anys i que viu un esplèndid moment pel que fa a la seva vitalitat i el número d’associats.
El Premi al Compromís Cultural en la categoria individual el va recollir la professora de música Antònia Enrich, que va viure un emotiu homenatge sorpresa per part dels cantants de la coral juvenil Xalest de diferents èpoques que van interpretar “Senyor Sant Jordi”, una de les peces emblemàtiques del cor que ella va fundar. Antònia Enrich, ara ja jubilada, va fer un agraïment a les persones que li han fet costat al llarg de tota la seva trajectòria educativa, cívica, musical i política. L’acte va comptar amb l’actuació del cantautor valencià Tomàs de los Santos i la rapsoda Elsa Tronchoni, i la presentació va anar a càrrec de la periodista igualadina Núria Cañamares.
Un cop finalitzada l’entrega de premis es va celebrar amb l’aforament complet –una setantena d’assistents- la “Festa Estellés”, una vetllada festiva de poesia i gastronomia per recordar el poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Durant el sopar, que va tenir lloc al Jardí Prohibit de l’Ateneu, es van poder degustar productes i plats típics del País Valencià elaborats pel cafè de l’Ateneu, acompanyats de vins de l’Associació Petits Viticultors de la Conca d’Òdena. El cantautor Tomàs de los Santos i la rapsoda Elsa Tronchoni van posar música i veu a diferents poemes de l’escriptor de Burjassot, i van comptar amb la col·laboració de diverses persones assistents a l’acte que es van animar a recitar poemes.
La Nit Estellés se celebra cada any arreu dels Països Catalans per cohesionar els territoris de parla catalana, i enguany era la segona vegada que es feia també a Igualada.