16.1 C
Igualada
Divendres, desembre 9, 2022

Insolvències

Josep Soriguera
Advocat ICB director de Iuris Trivium Advocats

En pocs dies de diferència hi ha hagut dos esdeveniments de molta importància respecte a la Llei Concursal.

La Llei Concursal del 2003 ha sigut una llei convulsa, i no sense raó, ja que estava concebuda per reflotar les empreses amb dificultats econòmiques, mitjançant un conveni de quites i esperes per la seva continuïtat. El resultat era, i és, que la majoria acaben en liquidació.

Això ha comportat que la Llei hagi sofert moltes modificacions (28 canvis en 5 anys), sent les de més rellevància la del 26/05/2015 de mesures urgents en matèria concursal, i la Llei 25/2015, del 28 de juliol, de mecanisme de la segona oportunitat.

En plena pandèmia es va publicar el Reial Decret Legislatiu 1/2020, de 5 de maig, pel que s’aprova el text refós de la Llei Concursal (TRLC) que, sent un text refós, fa forma que és una reordenació i harmonització de la llei de tots els canvis que ha sofert, sense que en ell hi pugui haver cap canvi substancial de la llei, per no caure en contra llei, cosa que magistrats i lletrats de la matèria entenen que sí, entre altres coses en el que es refereix a eximir deute de crèdit públic en la segona oportunitat.

El govern espanyol, un any després, a fi de complir amb la Directiva (UE) 2019/2013, a través del Ministeri de Justícia i del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, ha tret a tràmit d’audiència pública el “Anteproyecto de Ley de Reforma de la Ley Concursal”.

Aquest avantprojecte porta modificacions importants: des de l’eina preconcursal de plans de reestructuració empresarial; un nou procediment d’insolvència únic per a autònoms i microempreses (menys de 10 treballadors); modificació del procediment de la segona oportunitat, s’introdueixen nombrosos canvis a fi d’afavorir l’aprovació d’un conveni quan l’entitat sigui viable i facilitar la venda d’unitats productives, fins a la modificació de la “Ley Orgánica del Poder Judicial” a fi de determinar les competències dels jutjats.

Doncs bé, al respecte, el Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) va organitzar els passats dies 17 i 18 de novembre el 1r Congrés Europeu sobre Segona Oportunitat, on mitjançant taules jurídiques, socioeconòmiques i tallers pràctics, un centenar de personalitats entre magistrats, catedràtics, lletrats i economistes, van analitzar la Segona Oportunitat en l’àmbit europeu.

Igualment la Universitat Pompeu Fabra el passat dia 25 va organitzar una jornada concursal benèfica per “analizar y debatir los aspectos actuales y la última jurisprudencia concursal con magistrados especialistas de los juzgados mercantiles de Barcelona y Madrid, de la sección 15ª de la Audiencia Provincial de Barcelona y de la Sala Primera del Tribunal Supremo”.

En els dos esdeveniments no va quedar clar que el nou “Anteproyecto de Ley de Reforma de la Ley Concursal” fos la solució definitiva de les insolvències, al contrari, els vertaders experts, magistrats, catedràtics i lletrats van expressar disconformitat en molts punts, motiu d’un altre article, inclús van posar en dubte que l’avantprojecte complís els requisits de la Directiva europea a transposar.

Compartir
Josep Soriguera
Advocat ICB director de Iuris Trivium Advocats

Més notícies

Últimes notícies

Alerten de la necessitat d’impulsar la infermera escolar als centres educatius

Impulsar la figura de la infermeria escolar i reforçar la col·laboració entre salut i les escoles han estat les principals reivindicacions de la Jornada...

Acaba després de dos dies una festa il·legal a Rubió amb més de 400 persones

Punt final a dos dies de festa il·legal a Rubió. Els Mossos han donat per finalitzada la rave, que ha aplegat més de 400...

Ferit crític un motorista en un accident a la C-15 a la Pobla de Claramunt

Un motorista ha resultat ferit crític en un accident de trànsit ahir dijous a la tarda a la Pobla de Claramunt. L’accident es va...

Igualada impulsa una campanya de Nadal especial per atraure visitants a la ciutat

L’Ajuntament d’Igualada, que aposta per un Nadal diferent amb art de natura i més vida que mai als carrers, ha posat en marxa una...

El multipremiat espectacle Guillermotta clou la programació del Teatre Municipal Ateneu d’aquest any

Aquest diumenge, 11 de desembre a les 18h, el Teatre Municipal de l’Ateneu acollirà l’espectacle “Gullermotta”, un espectacle musical deliciós on el polifacètic actor...
Compartir