Un article de
5 de desembre de 2025

Expectativa entre el sector porcí català per veure com evoluciona la pesta, i quines conseqüències econòmiques deixa

Oriol Torras, ramader i enginyer agrònom explica amb quins escenaris podria topar el sector, mentre continuen les mesures de prevenció en 91 municipis catalans.

Un cartell informant d’una zona infectada a l’àmbit de Can Coll, a Cerdanyola. © Albert Segura per ACN
Un article de

El sector porcí català continua a l’expectativa dels nous canvis que pugui haver-hi en relació amb la pesta porcina africana, set dies després de la detecció dels primers casos. La PPA és un virus altament contagiós entre els porcs amb nivells de mortalitat que se situen al cent per cent, però que, tal com recorda la Generalitat, no afecta les persones malgrat que sí que podria suposar conseqüències econòmiques importants en les explotacions de porcs.

El passat vint-i-vuit de novembre, es van detectar dos casos positius de pesta porcina africana en porcs senglars morts de Collserola, essent així els primers casos registrats a l’Estat Espanyol des del novembre de 1994. Arran d’aquest fet, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, van activar un pla de contingència, blindant els vint quilòmetres de radi des del lloc de la detecció, és a dir, Collserola, evitant així la sortida de porcs senglars de la zona de vigilància.

La pesta no afecta els humans, tot i que podria suposar conseqüències econòmiques en el sector del porc.

El resultat ha estat el confinament de trenta-nou explotacions porcines catalanes, la prohibició d’accés als boscos de 12 municipis al voltant de la serra, a 6 km del focus, i restriccions preventives en 79 municipis més. Masquefa i els Hostalets de Pierola són dos dels noranta-un municipis amb restriccions preventives, i per tant han de veure limitades les activitats de lleure, de caça i vinculades a la biodiversitat; i prohibides aquelles actuacions que puguin interferir en les tasques de control poblacional i de bioseguretat.

S’eleven a cinquanta els porcs senglars morts a Collserola

L’inspector en cap dels Agents Rurals a Catalunya, Josep Antoni Mur, ha explicat a l’Agència Catalana de Notícies que de moment han trobat cinquanta porcs senglars morts a la zona a on es van detectar els primers casos, a falta de rebre els resultats de si es tractarien més casos infectats pel virus. De moment, el nombre oficial de porcs afectats es manté a 9. Ara per ara, les tasques s’han centrat en la localització d’exemplars, així com en la seva contenció en l’entorn delimitat per tres carreteres com ho són la C-16, la C-58 i l’AP-7, així com la línia dels Ferrocarrils de la Generalitat.

El sector porcí a l’Anoia

Ni els Hostalets de Pierola ni Masquefa tenen cap granja porcina al seu municipi, la qual cosa fa que igualment s’hagin d’adherir a les restriccions marcades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, però sense cap granja afectada amb dotze mesos de confinament, com sí que ha passat a les explotacions porcines que entren dins del radi.

wild boar, sus scrofa,, spain

Tot i això, la incertesa és comuna a tota Catalunya i l’Anoia. Oriol Torras, enginyer agrònom i ramader de Cal Llacuna -una granja ecològica familiar ubicada a Òdena que regenta amb el seu pare i germà-, ha explicat a La Veu de l’Anoia que “el principal problema és la incertesa, de no saber què passarà i que tothom es posa en el pitjor”.

Cal Llacuna és una granja de porcs ecològica, el seu client habitual és a Catalunya, i per tant no els afecta directament el fet que països com la Xina o el Japó hagin prohibit l’entrada de carn de porc de la província de Barcelona; o, en cas que hi fos, una possible ampliació del radi de vint quilòmetres respecte de Collserola, amb prohibició d’exportar. Això no vol dir, però, que no es vegin afectats per la dinàmica a la qual pot enfrontar-se el sector, i que hagin d’adaptar els seus preus a un mercat condicionat per la pesta porcina. “Nosaltres no exportem, però tots aquests porcs que no es podran exportar repercutiran en un excés de carn”, explica Torras, que clarifica que “els preus baixaran per a tothom, per molt que a nosaltres no ens afecti, no podrem competir contra preus més baixos, el consumidor no vol pagar de més per molt que els costos de producció siguin més elevats pel fet de ser granja ecològica”.

Cal Llacuna és l’única granja de la Conca d’Òdena de caràcter ecològic, la qual cosa, tal com explica l’anoienc, “vol dir que nosaltres assumim el preu; a Catalunya el sector porcí en un 98%, és d’explotacions més grans que et compren i venen el porc, és a dir, tu poses la granja i la feina, i et paguen un percentatge pel porc”. Contràriament, explica Torras, en el cas de Cal Llacuna hauran d’assumir vendre el porc més econòmic per poder competir al mercat, tot i que els seus costos de producció continuïn sent elevats.

Unió de Pagesos lamenta que “fa anys que no s’escolta a la pagesia”

La coordinadora nacional d’Unió de Pagesos, Raquel Serrat, ha assegurat en una trobada amb mitjans duta a terme aquesta setmana, que el porcí és l’agroindústria més potent a escala econòmica a Catalunya “si aquesta indústria caigués, no quedaria ningú”. A més, ha criticat que no s’escolti prou la pagesia que fa “anys” que avisa dels problemes de “superpoblament”. El sindicat ha lamentat en una nota de premsa que “després de la tuberculosi, la llengua blava, la grip aviària, o la dermatosi, i ara la pesta porcina africana” evidencia el que fa anys que reclamen “la necessitat urgent de gestionar les sobrepoblacions de fauna”.

A més, han instat als governs a “continuar treballant per arribar a acords bilaterals amb països tercers per normalitzar en el màxim grau possible les exportacions, i que l’organització interprofessional del porcí de capa blanca a Espanya, Interporc, valori l’impacte i es faci previsió d’emmagatzematge perquè el mercat no s’enfonsi per un excés d’oferta”.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!
Comenta aquesta entrada:
Et recomanem×