Gran èxit de la 5a Fira de la Vinyala d’Òdena amb prop de 1.000 quilos de cargols cuinats
G

23 de setembre de 2015

cargols.jpg

La 5a edició de la Fira de la Vinyala va omplir el nucli d’Òdena de persones de la Conca d’Òdena i d’altres punts de Catalunya. Hi havia diferents estands de productes artesans, tant d’alimentació com d’estris relacionats en el món del cargol; no hi faltaren les vinyales (prop de 1.000 quilos cuinades de diferents maneres) ni les begudes com la cervesa, el vi i el cava, a més de productes com samarretes pintades, estalvis, bijuteria, ceràmica artística, cargols fets de diferents materials, llibres del món de la gastronomia del cargol,… I és que també es comprovà en directe l’art aconseguit pels oficis tradicionals: hi havia el cisteller, el bufador de vidre, qui feia fang, el picapedrer, l’escultora i el ferrer. A més, al llarg de tot el matí es van practicar jocs infantils i es crearen cargols de fang amb la closca real d’aquest animal.

Recordem que el vinyal, també conegut com cargol de les vinyes, ha pres la denominació peculiar i pròpia de vinyala a l’entorn del municipi d’Òdena. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu. Aquest tipus de cargol va ser el protagonista d’aquesta festa que s’ha ben consolidat.

En el mateix marc de la Fira, a partir de les 11 del matí, se celebrà la Festa de la Verema, que enguany va dur a terme l’Associació de Petits Viticultors de la Conca d’Òdena i fou presentada per membres de la Comissió del Pubillatge d’Òdena. L’Associació del Carrer de la Guixera, que ha dut a terme durant 19 anys consecutius la Festa de la Verema, enguany ha passat el relleu. I a continuació s’atorgaren diferents premis, el de la Vinyala a la Pagesia, que l’alcalde d’Òdena, Francisco Guisado li donà a En Jaume Cañellas Pons, conegut com el Jaume de Cal Casalons, i també es commemoraren a l’avi, En Victoriano Hornos Ruiz (nascut a Prados de Almijo el 16 de juny de 1924) i a la iaia, Na M. De los Ángeles Zarza Fuentes (nascuda a Nerva el 23 de març de 1919) més grans del municipi. Els seus familiars recolliren les plaques commemoratives i les vinyales de ferro forjat fetes pel ferrer de Matadepera Pere Porcar, les hi donaren el regidor de cultura Valentín Robles i el mateix alcalde.

D’altra banda es va fer la distinció de la Vinyala agraïda, a càrrec de la Confraria de la Vinyala, a l’ADF d’Òdena. El confrare major Francesc Puertas fou l’encarregat de donar-la i de repartir els diplomes individuals als membres de l’ADF odenenca.

Les 6.500 persones que gaudiren de la 5a edició de la Fira de la Vinyala d’Òdena, van poder degustar productes com vinyales, embotits, formatges, les postres del Forn d’Òdena, cervesa, vi i cava, que oferien diferents establiments, restaurants i productors.

A més es va poder gaudir de dues exposicions, la de la casa del cargol i la de fòssils d’animals i corals de la Conca d’Òdena que cedí el senyor Manuel Fernández.

Els carrers Rosari, Verdaguer i la Plaça Major, estaven decorats amb cargols que pintaren els alumnes de l’Escola Castell d’Òdena i guanyaren el concurs de dissenys de pintar vinyales els següents alumnes de la mateixa escola: el Roger Olalla, la Zahira, l’Ariadna González i la Lara Bernal.

La Fira de la Vinyala, organitzada per l’Ajuntament d’Òdena i coordinada per Mapamundi produccions, rep la col·laboració de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Anoia, la Confraria de la Vinyala, i la Xarxa de Productes de la Terra.

I per acabar, també inclosa en la programació de la 5a Fira de la Vinyala d’Òdena, el diumenge 4 d’octubre se celebrarà una caminada per la zona del Raval d’Aguilera i Samuntà tot veient cabanes de pedra seca. El recorregut serà de 10 km, aproximadament. Qui estigui interessat s’haurà de presentar a les 8.30 h al Parc de la Font, lloc on també clourà l’excursió, que és organitzada per la Colla Excursionista Òdena Matinera.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta