Entrevista a Joan Boix i Vendrells: advocat, periodista i vegà

10 de setembre de 2017

“Veganisme és viure sense causar dolor als animals”

Soc igualadí, tinc 52 anys. Advocat de professió i periodista “de tota la vida”.
Soc promotor del restaurant Cor Verd de gastronomia vegana, és a dir, sense
utilitzar cap producte d’origen animal. Aquest dissabte Igualada tindrà la
primera Fira Ecològica, NaturVeg que es farà a l’avinguda Països Catalans
de Les Comes d’Igualada.

Què serà NaturVeg?

La primera Fira cent per cent vegetariana i vegana. Es farà a l’avinguda Països Catalans de Les Comes d’Igualada. Hi estan convidats tots els establiments que fan menjars i productes cent per cent vegans. Es farà divulgació de la cultura de respecte als animals i respondrem a totes les preguntes que ens vulguin fer els assistents. Combinarem la gastronomia, l’artesania i la música. Anirà des de les sis de la tarda fins a les dotze de la nit. Tindrem un parell de xerrades, classes de cuina vegana i demostracions de teràpies naturals.

El veganisme és una aplicació radical del vegetarianisme?

Veganisme és viure sense causar dolor als animals. Ni per menjar ni per vestir. Va més enllà de no menjar res d’origen animal, sinó que és una forma de viure amb respecte a tots els éssers vius. No ens limitem a no menjar res que tingui origen animal, sinó que tampoc utilitzem cosmètics que hagin estat testats amb animals de laboratori. Aquest és un moviment transversal i molt potent.

Qui promou la Fira?

L’associació de comerciants Nou Centre del nord d’Igualada. No tot ha de passar al centre, sinó que hem de dinamitzar, comercial i festivament, tot el conjunt de la ciutat. Aquesta mostra neix a Les Comes amb voluntat de quedar-se a Les Comes. De fet fa un any que Igualada es va declarar amiga del veganisme. Va ser a partir d’una moció presentada per ERC i la CUP que va tenir el suport de tots els grups municipals de l’Ajuntament. El món s’encamina cap al respecte a les persones i els animals en tots els àmbits i cada vegada s’hi sumen més ciutats. Hi ha dues entitats internacionals -Libera i Anima Naturalis- que lluiten per la defensa dels drets dels animals. Entre els compromisos de l’Ajuntament hi ha fer cada any una activitat de promoció del veganisme i el respecte als animals.

Hi haurà molts expositors?

Calculem que uns vint i cinc. No es tracta de vendre productes, sinó de donar a conèixer tot el que es pot fer sense maltractar de cap forma als animals. La teva vinculació a la Fira NaturVeg es deu a la vocació vegana o a la professió periodística? Hi soc perquè l’Arseni Méndez, que és l’animador de l’associació de comerciants Nou Centre Igualada, m’ho va proposar i soc dels que sempre que puc col·laboro en allò que em demanen. A banda, en estar vinculat al restaurant Cor Verd i ser activista vegà, és un plaer de formar part de l’organització, el pes de la qual el porten l’Arseni Méndez i en Bernat Ramoneda.

L’experiència en premsa ajuda?

L’experiència en premsa ajuda a veure les tendències i els moviments socials. En aquest cas és un excel·lent bagatge per a donar a conèixer les bondats del veganisme en tots els seus aspectes.

No trobes a faltar la feina periodística?

Molt. El periodisme és una vocació que es porta dins i sempre tinc el cuquet de la informació. Més en un moment com l’actual en què els nostre país camina cap a la independència i l’actualitat és molt dinàmica i canviant.

No és millor dedicar-se al dret?

També és una professió molt vocacional, de servei a les persones i, en aquest sentit em sento realitzat quan ajudo a una persona a resoldre el seu problema legal. Tothom qui pot exerceix una professió, però tant el periodisme com el dret, són feines que m’omplen molt.

A nivell comercial s’albira un reviscolament d’Igualada?

El que mou el progrés d’una ciutat és el seu teixit industrial i de serveis. Si això es mou, tota la ciutat es mou. D’altra banda hi ha una millora constant de la mobilitat i el trànsit d’informació, a través d’internet i la telefonia. Igualada no ha perdut xarxa comercial però li costa de mantenir-la. Comercialment estem al mateix nivell que la majoria de ciutats mitjanes de Catalunya.

Les dones són sensibles al veganisme que els homes?

No hi ha dades que ho confirmin, però hi ha molt més interès femení per la vida sana i el respecte a tots els éssers vius. No és un tema masculí o femení, és una qüestió de sensibilitat personal. Hi ha un tema de salut que és molt important i transversal, però actualment al restaurant Cor Verd veiem moltes més clientes que clients. També les entitats animalistes i veganes, acostumen a estar presidides per dones.

A quin tipus de públic va dirigit NaturVeg?

A tothom. Estem segurs que tots els visitants hi trobaran coses del seu interès. I serà una bona forma de passar una tarda de dissabte gaudint de la fresca i coneixent coses noves.

Jaume Singla

Comparteix l'article:

Deixa un comentari