L’acte acadèmic del Premi Gumersind Bisbal i Gutsems obrirà, el diumenge 10 de setembre, la programació de les Festes Culturals. Durant els mesos de setembre, octubre i novembre, aquest municipi de l’Anoia s’omplirà d’un ampli ventall d’activitats culturals i festives. Concerts, exposicions, teatre o l’Exposició- Fira d’Art són algunes de les propostes que s’organitzaran des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament.
Un dels actes destacats del programa és, com en altres edicions, l’acte acadèmic del Premi Gumersind Bisbal, que tindrà lloc el diumenge 10 de setembre, a la 1 del migdia a l’Ateneu. Enguany presidirà el certamen l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro. El torn de parlaments l’obrirà l’alcalde poblatà, Santi Broch. En el transcurs de l’acte, es donarà a conèixer el guanyador o guanyadora, que s’obsequiarà amb un premi econòmic de 1.700 euros i la publicació de l’obra l’any vinent.
El Premi Gumersind Bisbal i Gutsems el va fundar el 1972 el mecenes que portava el mateix nom. El certamen es concedeix, en anys alterns, a un estudi d’investigació sobre una comarca de llengua catalana o de qualsevol de les seves localitats o dels seus personatges. Però, en igualtat de mèrits, es dóna amb preferència per un tema referit a la Pobla de Claramunt o a la comarca de l’Anoia.
Des de l’any 2005 l’edició de l’obra guanyadora va a càrrec de l’Ajuntament, dins de la Col·lecció Claramonte. Fins a aquest any, els treballs els editava la Fundació Salvador Vives i Casajuana, que des dels orígens s’encarregava, juntament amb l’administració local, de l’organització del certamen. El darrer treball publicat és La Guerra Civil i el primer franquisme a l’Anoia. Els protagonistes, de l’igualadí Antoni Dalmau i Ribalta. Des de 2016 el certamen compta amb la col·laboració del Centre d’Estudis Antoni de Capmany, de la Universitat de Barcelona. Després de l’acte acadèmic, se servirà un aperitiu per a tots els assistents.