Els tramposos – Jaume Singla
E

8 de maig de 2015

Estic indignat. Molt indignat. La publicació de les llistes electorals de les municipals ha posat de manifest que els dos grans partits espanyols -per sort a Catalunya són petits- han posat centenars de candidats en pobles on no hi tenen cap militant ni cap simpatitzant.
“Ho fem perquè tothom pugui votar el PSC” ha dit en Canongia, un diputat socialista a Cortes de Madrid que s’ha apuntat de candidat Omellons (Les Garrigues) un poble on mai ha viscut. La mateixa explicació ha renillat la cap del PP, el partit que va inventar això dels paracaigudistes o cuneros, per omplir candidatures on no hi tenen ningú.
Els motius de fer llistes on no hi ha interès dels ciutadans per tenir-ne, són econòmics i polítics. Els partits reben uns diners per cada vot popular obtingut i la suma de vots -i la de regidors- dóna entrada al Consell Comarcal i també a la Diputació. Per tant la direcció dels dos grans partits sap com esprémer al màxim la llei electoral que, ho meravella, han aprovat ells mateixos a Las Cortes Españolas.
Per una altra banda -i també ho han confessat socialistes i populars- volen sumar vots per oposar als vots que treguin les candidatures sobiranistes. És a dir, els mateixos que neguen que el setembre puguem fer una eleccions plebiscitàries, li donen a les municipals caràcter de primera volta… d’unes plebiscitàries.
Trobo indignant que els mateixos partits -PP i PSOE- que amb el discurs del “respeto absoluto a la Constitución Española” siguin els primers en retorçar-ne l’articulat per tergiversar la voluntat popular i, de passada, arrambar amb una mica més de diners.
Els dos grans partits han fet una legislació que obliga a les agrupacions d’electors a recollir signatures davant de notari -i no pas poques- si volen presentar candidats a un poble determinat. Signatants i candidats han d’estar forçosament censats en el municipi. En canvi els partits poden presentar candidatures sense cap tràmit, encara que no hi tinguin un sol candidat empadronat.
Tot plegat em sembla un frau de llei que demostra la poca qualitat democràtica que patim a Espanya. Espero i desitjo que el dia 24 de maig ni PSC ni PP treguin un sol vot als pobles on hi han presentat candidats forans.
I també m’agradaria que tots els candidats de bona fe, de tots els grups que es presenten, que s’han mullat per les seves idees i volen treballar pel seu municipi, rebin els vots que es mereixen i el reconeixement dels seus conciutadans.
A l’hora de comptar vots calibrarem el grau de suport que te el sobiranisme i el que té l’unionisme…. tot i les seves trampes.
Jaume Singla

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta