Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
4 de desembre de 2019

El museu de la Pell d’Igualada rep donacions de diverses famílies

Un article de
Redacció

Aquest dimarts va tenir lloc a l’Ajuntament la signatura de dos convenis de donació d’objectes que han estat dipositats al Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia. L’alcalde, Marc Castells, la regidora de Promoció de la Ciutat, Patricia Illa, i la directora del Museu, Glòria Escala, van rebre representants de les famílies Pola Vives i Ylla Raich, que han explicat la motivació i el contingut d’aquestes aportacions al fons de la ciutat.

Rosa Pola Vives va signar el conveni de donació de material que pertany a la seva família i a l’emblemàtica fàbrica igualadina Diacar, que ha marcat un estil de treball de prestigi en el món del gènere de punt. El llegat inclou una màquina de remallar antiga; una màquina de cosir; bosses de roba marca Union Special, Maschinenfabrik Stuttgart; una màquina de picar per a Jacquard de gènere de punt marca Wildt Mellor Bromley; un aparell de comprovació tèxtil; una maquineta de picar per a Jacquard de gènere de punt, i un carro per al transport de peces tèxtils. La cessió també inclou peces de col·lecció representativa de la producció de roba interior de la fàbrica de gènere de punt, de les marques Diacar, Flecha de oro i Linn by Diacar, totes elles realitzades amb teixit d’alta qualitat i amb una matèria primera excel·lent. El conjunt comprèn 55 camisetes i 42 calcetes de nena, 20 peces diferents, com bodis, calcetes de bolquers, i pijames d’una peça de bebè i 23 peces amb models d’home i nen de calçotets, samarretes, pijames de nen i camises de dormir de nena.

Per la seva banda, Agata Ylla Puigcercós va ser l’encarregada de signar la donació a l’Ajuntament de material de la botiga Raich, que va ser centenària i que tenia un taller propi d’articles de pell. El fons inclou maletes necesser de viatge; un estoig tocador de pell; un sac de mà amb dos compartiments horitzontals; un maletí de joc; un maletí clàssic utilitzat pels metges de família; un maletí de viatge; un maletí per a manta de viatge o picnic; una petita bossa de senyora, un bagul de cuir decorat; una maleta armari en lona “Seguraich”; conjunts de 3 i 4 àlbums de pell amb fotos de maletes; una carpeta amb escandalls; un segell de la maleta armari (patentada per l’empresa Raich); una màquina pel treball de la pell; conjunts de 15 eines i de 10 eines amb un segell per a treballar la pell, i una caixa amb un conjunt de segells metàl·lics que servien per a personalitzar, al gust dels clients, les maletes i altres objectes de pell.

Altres donacions d’aquest any
Aquestes dues donacions s’afegeixen a d’altres que el Museu de la Pell ha rebut aquest any. Josep Bou Farreras ha donat a l’Ajuntament objectes realitzats totalment o parcialment en pell, procedents de diferents països: boleadores “Las Tres Marías” (La Pampa, Argentina), un ganivet (Sudan), un buirac (Zaire), un ganivet (Sudan), una destral (Senegal–Gambia), una ampolla de cafè (Etiòpia) i un tambor (Nioro–Senegal–Gambia).

I Miquel Cantarell Rius, en nom de la família Cantarell Rius, ha donat una talla de St. Josep, de mides 22 cm x 10 cm x 8 cm, de fusta patinada, que va ser retirada durant la Guerra Civil d’una capelleta que hi havia a la cantonada del carrer Sant Josep i el carrer Sant Carles d’Igualada, en un edifici que va ser enderrocat als anys 70.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!

Comenta aquesta entrada:

Et recomanem×