18.4 C
Igualada
Divendres, maig 7, 2021

Cuida’t: Evitar l’obesitat és evitar la inflamació

Coneixem tots la relació entre obesitat i el risc de patir certes malalties com la diabetis o els problemes cardiovasculars. Molts nutricionistes i endocrins s’encarreguen de recordar-nos l’important que és prevenir, evitant l’obesitat, mantenint una dieta i uns hàbits saludables.

El que quedava per resoldre a nivell científic és la relació directa entre obesitat i inflamació que és realment la que causa les diferents complicacions que condicionen la nostra qualitat de vida.

Recentment investigadors de la Universitat de Virgínia School of Medicine han publicat un innovador estudi en el qual expliquen aquesta relació detallant els factors que la desencadenen.

L’equip de científics han donat a conèixer el perquè les cèl·lules immunitàries que es localitzen en el teixit adipós, les quals en situacions normals són cèl·lules beneficioses, s’arriben a transformar en cèl·lules nocives quan la persona pateix d’obesitat, quan el seu índex de massa corporal (IMC) està molt per sobre del que seria ideal per a la seva constitució. Aquestes cèl·lules nocives són les encarregades de causar la inflamació que tant de mal fa al nostre organisme.

Han donat a conèixer un procés anomenat oxidació de lípids, el qual es desencadena quan els radicals lliures que genera el nostre cos reaccionen davant els lípids del nostre teixit adipós. En aquest moment una resposta natural de l’organisme és la d’activar el sistema immune, que al final és el que causa la temuda inflamació.

El més innovador d’aquest estudi és que han sabut diferenciar els lípids oxidats que danyen l’organisme i els que no.

Alguns d’ells tot i desencadenar-se de la mateixa manera es trobaven en teixit sa, altres repercutien negativament. La diferència entre uns i altres és la durada.

La inflamació pot ser aguda (de durada curta) o crònica (de durada perllongada). En aquest sentit l’obesitat és sinònim d’una inflamació crònica, de manera que fisiològicament es tradueix en un major risc.

L’objectiu principal d’aquesta investigació, que per ara tan sols s’ha dut a terme amb ratolins, és conèixer exactament quines són les causes que l’obesitat es tradueixi en malalties per aconseguir la creació de millors tractaments per solucionar aquest problema sanitari que cada vegada pateixen més persones.

I per tot això està a les nostres decisions també el prevenir adquirint hàbits de vida saludables i una correcta alimentació que ens ajudarà a tenir una millor salut i condició física.

Yvette Pons

Ivet Pons - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Es redueix la RT a 0,65 i ja hi ha 30.732 vacunats a l’Anoia

Segueixen les bones notícies a l’Anoia, com a tot el país, en relació a les dades de covid-19. La velocitat de reproducció de la...

Una fuita de gasoil talla dos carrils a l’A-2 i en complica el trànsit

Circulació complicada aquest matí a l'A-2 a Castellolí en direcció a Barcelona. Eren les sis del matí quan el remolc d'un camió s'ha desenganxat...

Sis detinguts per cultivar més de 1.700 plantes de marihuana a Òdena

Mossos d’Esquadra de la comissaria d’Igualada van detenir a principis de setmana sis homes, d’entre 21 i 33 anys, de nacionalitat espanyola i albanesa,...

Toni Bou, operat del peroné després de caure entrenant

El pierenc Toni Bou, vint-i-vuit vegades campió del Món de Trial, ha patit aquesta setmana una caiguda mentre entrenava i aquest dimecres ha hagut...

Montmaneu entra en una prova pilot de rehabilitació d’habitatge al món rural

Un total de 20 petits municipis d'arreu de Catalunya, entre ells Montmaneu, han estat seleccionats aquest dimecres per acollir les proves pilot de mobilització...
Compartir