Cadires buides a Òmnium Anoia per reivindicar els represaliats per la justícia

12 de setembre de 2020

Òmnium Cultural va organitzar aquest Onze de Setembre accions al·legòriques per denunciar i posar nom a la repressió. En un context molt preocupant de pandèmia i sempre seguint les indicacions que donin els experts sanitaris, una vintena de poblacions del país han acollit instal·lacions simbòliques per reivindicar l’amnistia, el dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió. Els actes no han estat oberts al públic, prioritzant la seguretat col·lectiva i seguint les indicacions dels experts sanitaris i de seguretat. Milers de cadires buides han omplert llocs emblemàtics del país i se’ls ha posat nom per reivindicar tots i cadascun dels més de 2.850 represaliats per l’estat espanyol que hi ha als Països Catalans des de 2017.

La instal·lació artística central ha tingut lloc a Barcelona, on 2.850 cadires buides han omplert de punta a punta el passeig Lluís Companys de la capital catalana. Al llarg del matí, representants d’institucions, partits polítics, sindicats, i entitats han anat acostant-se a aquesta instal·lació per participar de l’homenatge col·laboratiu i posar nom a una de les cadires, és a dir, a cadascun dels represaliats, que han omplert el passeig.

A l’Anoia l’acció tenia lloc a la seu de l’entitat a Igualada, on s’han disposat unes cadires buides que reivindiquen els represaliats anoiencs. D’ençà de l’1 d’octubre de 2017 la justícia espanyola també ha represalitat ciutadans de l’Anoia. El març del 2018, el jutjat d’instrucció número 1 d’Igualada va citar a declarar en condició d’investigades 51 persones per desordre públic, concretament pels talls a l’autovia A-2 durant les manifestacions del 3 d’octubre i del 8 de novembre de 2017. Els talls a l’autovia es van dur a terme durant les manifestacions de protesta per les actuacions de la policia espanyola durant el referèndum de l’1-O i en contra de l’empresonament dels presos polítics. Finalment, el jutge va arxivar les causes.

L’acció a la seu d’Òmnium Cultural també reivindica represaliats anoiencs per la justícia espanyola que no tenen relació amb els fets de setembre i octubre de 2017, com és el cas de Joan Mangues, contra el qual el jutjat d’instrucció número 12 de Madrid va obrir un procediment per un presumpte delicte d’injúries i calúmnies per haver fet una piulada a Twitter arran de la mort d’un manter senegalès al barri madrileny de Lavapiés el març de 2018. El motiu de la querella, que van presentar diversos col·lectius de policia de Madrid, era una piulada feta a Twitter com a resposta a l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, on va assegurar: “Manuela, que Mmame Mbage no ha mort, l’han matat a pals”. Finalment, el jutge també va arxivar la causa.

La instal·lació a la seu d’Òmnium Cultural Anoia es mantindrà durant tot el mes de setembre.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que, malgrat la posició contrària del govern municipal d'Igualada, s'acabarà pujant el rebut de l'aigua?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta