21.2 C
Igualada
Dijous, juny 1, 2023

Arrels, aliments d’hivern

Durant els primers mesos de l’any és important que ingerim aliments que escalfin l’organisme i alhora el nodreixin. Per tal de compensar les baixes temperatures exteriors i mantenir l’adequada temperatura corporal ens calen calories que ens donin energia.
El consum d’arrels com la xirivia, el nap o la remolatxa és ideal en aquesta època de l’any. Sovint queden oblidades i només ens recordem dels dos primers en l’elaboració de brous, però es tracta d’unes hortalisses molt riques en nutrients i vitamines.

El nap té un valor calòric molt baix, és molt ric en fibra, vitamina C i vitamina B9 (àcid fòlic). Si ens fixem en les fulles, aquestes destaquen pel seu contingut en vitamina A i calci. És molt bon substitut de la patata ja que és molt més nutritiu.
La xirivia és una hortalissa molt lleugera que ens aporta vitamina C, vitamines del grup B i vitamina E, atributs que la fan un aliment antioxidant. Alhora conté minerals com ara magnesi, fòsfor i potassi.

La remolatxa vermella destaca sobretot pel seu alt contingut en antioxidants i minerals, sobretot en ferro, iode, potassi i silici. Igual que la xirivia, també és molt rica en vitamines del grup B, sobretot en B9. La podem consumir crua per aprofitar-ne totes les propietats però també la podem consumir cuita.

Tant al nap com a la xirivia els podem donar coccions llargues, sense sobtar-les, tant bullides, al vapor, com saltejades. La xirivia també queda molt bé com a xips, feta al forn. I de les tres en podem fer crema.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

La 7a Ruta de la Tapa convida a descobrir els sabors de Vilanova a preus irresistibles

Avui dijous arrenca la 7a Ruta de la Tapa de Vilanova del Camí amb la participació de 8 bars-restaurants del municipi. La Rucola, Flor...

La plaça de Diputat Provincial de l’Anoia, a l’aire per un grapat de vots

Quan tot semblava que el PSC podria substituir ERC en la plaça de Diputat Provincial del partit judicial d’Igualada a la Diputació de Barcelona,...

Igualada Som-hi celebra el suport rebut i haver pujat fins a ser segona força a l’Ajuntament

La candidatura d’Igualada Som-hi (PSC - Igualada Oberta) valora molt positivament el resultat obtingut a les eleccions municipals de diumenge i agraeix la confiança...

Últimes notícies