Recull de les 12 portades que han marcat aquest 2016 a l’Anoia
R

31 de desembre de 2016

Avui, 31 de desembre, aprofitem per fer un repàs de les notícies que han marcat el 2016 a la comarca i ho fem mitjançant una sel·lecció de les portades més destacades de l’any. Hem volgut triar una portada de cada mes i aquí en teniu el recull:

Gener

“La justícia envia al calaix l’incendi d’Òdena”

El jutjat número 2 d’Igualada va decretar el sobreseïment provisional i l’arxiu de les actuacions referides a l’incendi d’Òdena que va arrasar 1.235 hectàrees l’estiu del 2015, convertint-se en el foc forestal més important de Catalunya durant l’any.

El propietari de la finca on es va iniciar, el passat 26 de juliol, va confessar en el seu
moment que va ser la seva trituradora de palla la que accidentalment va agafar l’espurna
que va originar el foc. L’home es va presentar a la comissaria per a autoinculpar-se, per la qual cosa els Mossos li van imputar per un delicte d’incendi forestal, si bé no li van atribuir cap intencionalitat. La jutgessa va entendre que les condicions meteorològiques del dia no implicaven “la suspensió de les activitats agrícoles” en aquella zona per part del pagès, a qui va quedar “descartada l’actuació dolosa en la causació de l’incendi”.

Febrer

“Cinc mil anoiencs viuen de les prestacions de l’atur”

El nombre d’assalariats a l’Anoia va anar creixent de forma regular en els últims mesos, de forma molt lenta però estable. La xifra d’autònoms es mantenaia molt similar a l’inici de la crisi econòmica, i els nous contractes que es feien eren, en la immensa majoria, d’obra o servei, de caràcter temporal.

Una altra dada d’interès és que va disminuir de forma molt important el nombre de persones que cobren la prestació “normal” de l’atur, però, tot i que també estava baixant, encara hi havia molta més gent cobrant el subsidi de 486 euros mensuals. Aquestes són algunes de les dades que es van poder extreure de l’anàlisi que va fer La Veu de l’Anoia sobre l’estat de les contractacions, la població activa i els ingressos per prestacions dels que no tenen feina, amb dades del passat mes de gener de 2016. Un total de 12.456 anoiencs no treballaven ni estan inscrits a l’atur: o bé eren estudiants, o no volien treballar, o ja havien sortit del sistema.

Març

“El PIB de l’Anoia, entre els pitjors del país”

El pes econòmic de l’Anoia difereix molt depenent d’on parlem. A l’Anoia, el Producte Interior Brut era de 2.278 milions d’euros anuals, mil dels quals corresponen a Igualada, i la mitjana comarcal és 30 punts inferior a la del país. Només se salvava Igualada, que sobrevivia, tot i estar per sota. Però, a només uns metres de distància, trobavem dos dels municipis més pobres de Catalunya, amb unes dades de PIB per càpita irrisòries, 70 punts per sota del valor mitjà de Catalunya. El mateix succeeïa a l’Anoia Sud, on Piera i Masquefa presentaven unes xifres baixíssimes comparades amb els seus municipis veïns, Sant Esteve Sesrovires i Sant
Sadurní d’Anoia.

Les últimes dades del PIB reflecteien de manera clara l’enorme desigualtat econòmica que existeix a la Conca i al sud de la comarca respecte els pobles de l’entorn. Han passat dècades, però hi ha coses per a les quals sembla no haver passat el temps.

Abril

“Els ajuntaments cobren més IBI que mai a l‘Anoia”

Lluny de disminuir o simplement congelar-se, els ajuntaments de l’Anoia ingressaven 15 milions d’euros més per l’IBI que abans de la crisi, quan els preus immobiliaris estaven pels núvols. Així es desprenia d’una anàlisi de les dades oficials de la Direcció General del Cadastre, consultades per La Veu de l’Anoia.

Les xifres del 2007, abans de l’inici de la profunda crisi econòmica, i les del 2014, les últimes a les que es podia tenir accés públic, no deixaven lloc a dubte: dels 24 milions d’euros que els ajuntaments anoiencs ingressaven el 2007 gràcies a l’IBI, es va passar als quasi 40 milions el 2014. També és veritat, però, que el valor cadastral urbà de l’Anoia s’ha gairebé doblat: dels 2.754 milions d’euros del 2007, als 5.331 del 2014. Altra cosa és que aquest fos el valor real de les propietats. És segur que els propietaris no vendrien mai fàcilment els seus immobles pel valor cadastral que tenen.

Maig

“El patrimoni, sous i dietes dels regidors d’Igualada, al descobert”

L’Ajuntament va publicar la declaració oficial de patrimoni dels seus 21 regidors, tal i com marcava la nova legislació europea en matèria de transparència que s’havia d’aplicar a totes les administracions locals.

En la declaració, que per primera vegada publicava un mitjà de comunicació a l’Anoia, l’alcalde Marc Castells i tots els regidors de l’Ajuntament donaven a conèixer el seu patrimoni immobiliari, els automòbils o altre tipus de vehicles de què disposen en propietat, el número de comptes, fons d’inversió o plans de pensions que tenen i el nom de les entitats bancàries amb que treballen, i, finalment, si disposen de participació en alguna empresa. També publicàvem els sous i el màxim de dietes que poden percebre tots els regidors del consistori.

Juny

“Llum verda a la Vegueria Penedès”

El 3 de juny va ser el dia que es va presentar la proposta de Vegueria Penedès al Parlament de Catalunya i que es va aprovar amb el suport de 99 dels 135 diputats de la cambra. Aquest va ser el primer pas oficial per tirar endavant aquesta nova divisió del territori i que posava Igualada al punt de mira de tota la comarca. Hi ha hagut força debat des de llavors sobre aquesta decisió però sembla que acabarà sent una realitat.

També destacàvem l’edició d’estiu de la fira de moda emergent REC.0 que com cada any omple el barri del Rec de moda, gastronomia, música i gent.

Juliol

“L’Anoia, la casa dels globus”

Segurament és la portada més impactant a nivell visual de tot l’any. El mes de juliol és un mes d’Anòlia, de Festes Majors a la comarca, però si algun esdeveniment destaca per sobre de tots és l’European Balloon Festival. Aquest festival tenyeix el cel d’Igualada de globos aerostàtics vinguts d’arreu d’Europa durant una setmana. Un festival que posiciona Igualada a Europa i que els igualadins viuen any rere any amb il·lusió.

Agost

“Bona Festa Major!”

L’agost és el mes de la Festa Major d’Igualada, la més esperada per la majoria de la comarca. Aquest any va estar marcada per l’estrena dels Nous Gegants Vells i la descoberta del Sindicat dels Pagesos. Una altra de les sorpreses, en aquest cas desagradables, que ens va deixar va ser el fracàs del pregó de la Festa Major, quan uns problemes tècnics van tirar a terra tota la feina preparada. Per sort, el dia dels focs artificials es va poder esmenar.

D’altra banda, el mes d’agost va estar marcat també per la desgraciada notícia que ens arribava de l’Hospital d’Igualada. Un jove va morir de peritonitis després que se li fes un mal diagnòstic, ja hem vist al llarg d’aquests dies com s’ha anat desenvolupant tot, en què finalment s’han obert expedients a l’Hospital i fins i tot van obligar a dimitir alguns alts càrrecs.

Setembre

“L’Anoia NO tindrà oficina de l’Agència Tributària Catalana”

Tancàvem el mes de setembre amb aquesta mala notícia. Va arribar com un gerro d’aigua freda per la ciutat i també pel seu alcalde, Marc Castells, que deia que la decisió era intolerable. Ara bé, el secretari d’Hisenda va replicar que mai ningú de l’Ajuntament d’Igualada els havia dit res i dónava per entendre que Igualada no s’havia espavilat. Per tant, Manresa, Vic o Vilafranca tindran una oficina integral i Igualada no. A més, Interior preveia que els Mossos de Trànsit abandonessin la seu d’Igualada.

Octubre

“Crim macabre a Masquefa i Igualada, farta de l’Hispano”

Una dona de 37 anys d’edat apareixia morta a casa seva, al carrer Concepció de
Masquefa. El cadàver era a la banyera, ple de sang, amb els ulls oberts, i sense els dits de
les mans. Els seus pares van descobrir la macabra escena quan un desconegut els va lliurar, un dia abans, el mòbil de la seva filla, que va aparèixer al terra de l’estació d’autobusos d’Igualada. Les investigacions van portar els jutges cap a un assumpte relacionat amb la marihuana.

D’altra banda, les queixes continues tant de particulars com de formacions polítiques locals sobre el mal servei i funcionament de la línia Igualada-Barcelona amb la Hispano Igualadina, portaven a l’Ajuntament a demanar com rescindir el contracte amb Monbus.

Novembre

“Clam a tot el país contra el violador “d’Igualada””

El novembre destacàvem el cas de Tomàs Pardo Caro, el violador que va segrestar, violar i quasi matar una dona de 52 anys després d’abordar-la al carrer de la Caritat d’Igualada. L’agressor havia vingut dues vegades més a la ciutat, el juliol i el setembre, per passar-hi el cap de setmana. La seva mare, un nebot i una germana vivien de lloguer a la ciutat, on van arribar en deixar el seu anterior domicili al Baix Llobregat. El cas va trasbalsar Igualada aquelaa setmana, i el debat sobre la llibertat d’aquest sàdic violador va ser motiu de debat a tot el país.

Desembre

“Igualada torna a tenir cine”

Per acabar l’any tocava una bona notícia, i així va ser. Finalment Igualada tornava a tenir cinema. Gràcies a la col·laboració amb l’Ateneu Igualadí, es va adaptar una de les sales polivalents per a posar-hi un cinema amb més de 100 butaques i amb una pantalla d’alta qualitat. El president Puigdemont va ser l’encarregat d’inaugurar-lo ara fa un mes i a partir del gener començarà la programació habitual.

Tanquem aquest any 2016 amb notícies de tota mena com heu pogut veure, esperem que el 2017 en porti de millors i que els mitjans locals esperem transmetre a la població de la millor manera possible.

Tot l’equip de La Veu de l’Anoia us desitgem un bon any 2017!

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta