Ni ètica ni estètica

18

jaume singlaAvui vull recuperar un tema pendent de tocar. Em refereixo als barruts que hi ha a la majoria de partits polítics de l’Estat estatals i en bastants de nacionals. Nacionals de Catalunya. És clar.

El dos de gener, coincidint amb una vintena de dies de boira a les terres de Lleida, la diputada de Catalunya Sí Que Es pot, Marta Ribas Frias, publicava un tuit carregat d’ironia i mala llet: “Som país tan fora de sèrie que fem aeroport a la zona de més boira. Així la única època de l’any que pot ser rendible (hivern) està inservible #oletu.”

Amb les ganes de fer sang a l’obra de Govern de la Generalitat, Marta Ribas s’oblida d’un petit detall: quan la Generalitat va construir l’aeroport d’Alguaire, la seva formació política, ICV formava part del govern tripartit. Per tant és corresponsable de la seva construcció, just on està situat. Que ICV faci anys que, com Sant Pau, va caure del cavall i hagi reconegut que Alguaire no era la millor ubicació, no li dona dret a la Coordinadora Nacional dels ecosocialistes, a fer crítiques sagnants contra els actuals responsables del govern. No he vist que Marta Ribas s’hagi disculpat per l’error comès. El Fiscal General de l’Estat demana nou anys d’inhabilitació per a Francesc Homs, per no haver deturat els procés participatiu del 9 de novembre del 2014. Es a dir, nou anys d’inhabilitació per posar les urnes. Ho demana la mateixa gent que al màxim responsable de la mort de 62 soldats espanyols per l’accident del Yak-42, el va premiar amb l’ambaixada espanyola a Londres. I ara el blinda perquè no hagi de declarar al plenari de Las Cortes Españolas.

Tinc clar que el mantell de silenci no és tant per a protegir Federico Trillo com per evitar que es descobreixi la xarxa de comissions il·legals que envoltaven la contractació dels avions que retornaven els soldats espanyols desplaçats a l’exterior. Quan apareguin -que apareixeran- els contractes de les successives subcontractacions, segurament que podrem entendre perquè després de l’accident tant la Moncloa com la Casa Real varen imposar que el funeral d’Estat per les víctimes es celebrés al cap de seixanta hores.

En cap democràcia europea, polítics que actuessin amb tanta manca d’ètica i d’estètica, podrien mantenir-se en el càrrec. Per això penso que els hereus del franquisme segueixen utilitzant les estructures de l’Estat, per a maltractar als ciutadans. Però si trobo fins a cert punt normal que ho faci la dreta cavernícola del PP, -és el que ha fet durant segles- quan ho fa l’esquerra catalana em sap molt greu.

La dreta pot guanyar eleccions mentint, però l’esquerra necessita mantenir sempre un comportament ètic i de protecció dels ciutadans.

Jaume Singla