La Fira de la Vinyala treu banya aquest diumenge a Òdena

0
27-11-2011-0739.JPG

Aquest diumenge Òdena acollirà per segona vegada la Fira de la Vinyala, una fira inèdita a Catalunya dedica al cargol de les vinyes. A més, en el marc de la Fira se succeiran diferents activitats relacionades amb el món del cargol i se celebrarà la Festa de la Verema. L’ajuntament d’Òdena organitza per segon any la Fira de la Vinyala, una trobada on el cargol vinyal, producte típic del municipi, serà el protagonista juntament amb productes artesanals autòctons. Es tracta d’una fira estretament lligada a la ruralitat, un aspecte que caracteritza històricament, geogràficament i econòmicament al municipi d’Òdena amb l’objectiu de promocionar la població d’Òdena i donar a conèixer també el comerç local. La plaça major d’Òdena es vestirà d’una banda amb el format de jornada gastronòmica, en què els odenencs, anoiencs i forans podran degustar la vinyala i de l’altra, de mercat de productes i artesania alimentaria de l’Anoia i un mercat del cargol amb presència de productors de cargols, utensilis emprats en el món del cargol (cargoleres, llaunes, cassoles…) i altres productes derivats del cargol. La mostra gastronòmica estarà coordinada pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Anoia GHITA. Més d’una desena de restauradors elaboraran degustacions per tal que el públic assistent pugui gaudir d’una jornada única tot degustant cargols de qualitat, vins i caves de la zona. El val que inclou 6 degustacions tindrà un preu de 6 € (3 degustacions de cargols, 2 de vins o cava i 1 de postres). Enguany, per primera vegada coincidint amb la Fira se celebra la Festa de la Verema, una festa que rememora antigues tradicions com és l’elaboració del vi. De la mà de l’Associació de Veïns del Carrer de la Guixera, amb la col·laboració de les pubilletes i hereuets d’Òdena i de l’Espelt es podrà gaudir d’una escenificació del procés d’elaboració del vi a l’antiguitat, de com es trepitjava el raïm, com es premsava, com obtenien el most i com el posaven a la bota. Els assistents a la demostració de la verema podran tastar el most resultant del procés. En acabar l’acte, com és costum, es sortejarà la bota amb el most acabat d’obtenir que barrejat amb alcohol de vi al cap d’unes setmanes serà una magnífica mistela. El pubillatge d’Òdena a més de col·laborar amb l’Associació de Veïns del Carrer de la Guixera, convida a Pubilles i Hereus d’arreu de Catalunya perquè gaudeixin de la festa i en facin promoció per tot el país. Fins ara aquesta Festa es celebrava el dia de la Diada Nacional de Catalunya però s’ha cregut oportú donar-li un nou marc i que formi part i complementi els actes de la Fira de la Vinyala. Una altre de les activitats destacades d’aquesta segona edició serà l’atorgament de distincions: el premi vinyala d’Òdena i el reconeixement a la pagesia d’Òdena. El premi Vinyala d’Òdena és l’atorgament d’un guardó a un personatge o institució d’Òdena que s’hagi caracteritzat per assolir un objectiu amb paciència i perseverança, a l’igual que ho fa la vinyala, que poc a poc es desplaça constantment de forma silenciosa fins aconseguir la seva meta i el reconeixement a la pagesia d’Òdena que distingirà una persona o família d’Òdena que hagi dedicat la seva vida al treball del camp, un sector econòmic local sovint no prou reconegut ni valorat. En tots els casos, el premi consisteix en una figura de ferro forjat. Cada peça serà única i forjada durant la Fira el mateix dia 23, feta a la forja d’un artesà present a la Fira. A més, durant tot el matí hi ha previstes demostracions d’antigues activitats vinculades amb el cargol en general, una caminada popular amb sortida del Parc de la Font a les 8 de matí,, concurs popular de plats elaborats amb vinyala i activitats infantils; inflables, activitats gastronòmiques com fer galetes en forma de vinyala i curses infantils de vinyales en la que els més petits hauran de mostrar les seves habilitats per fer caminar les vinyales damunt d’una superfície plana, estimulant-los amb aigua o altres elements. La Fira de la Vinyala, el cargol de vinya, és una combinació perfecta entre gastronomia, ruralitat, artesania i promoció econòmica i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l’Anoia i amb la col•laboració de Mapamundi Produccions i les Associacions de Veïns del Barri de la Font, del Carrer de la Guixera, la Colla Excursionista Òdena Matinera, i l’Agrupament Escolta Pany del Bosc.