Joves de Piera recullen experiències vitals de les persones grans ateses al Centre de Dia Mar i Cel

54

Durant les últimes set setmanes, 16 alumnes de l’Institut Salvador Claramunt de Piera han visitat dos cop per setmana el Centre de dia Mar i Cel de Piera, un equipament gestionat pel Consorci Sociosanitari d’Igualada. Els alumnes de l’assignatura cultura i valors de 3r d’ESO van iniciar un projecte, el «Compartint històries biogràfiques», que ha promogut l’aprenentatge intergeneracional.

Les sessions s’han centrat en recollir experiències vitals de les persones grans i narracions autobiogràfiques, tot comparant situacions d’abans amb les d’ara. Alguns dels temes tractats han estat l’amor, l’educació o els oficis.

L’aprenentatge s’ha focalitzat com un procés d’escolta des de la proximitat, d’intercanvi d’experiències, i d’arribar a conèixer-se mútuament, construint un vincle i superant tòpics i estereotips del col·lectiu de la tercera edat, que és molt heterogeni. A més, els avis i àvies han tingut total llibertat per explicar els seus testimonis i experiències, i totes elles han ajudat molt als joves a conèixer d’on venen i imaginar-se on poden arribar.

El divendres 16 de juny va tenir lloc la presentació del projecte per part dels alumnes a l’escola, i el Centre de dia Mar i Cel, com entitat implicada, va ser convidada. Tres de les persones grans ateses al centre de dia, i participants en el projecte, van formar part del tribunal a l’Institut.

Degut al seu èxit, el projecte tindrà continuïtat en el curs vinent, i s’obre la possibilitat de fer-lo també en altres centres gestionats pel CSSI i altres instituts. A més, en les pròximes setmanes també es publicarà una revista en què es detallaran les converes que s’han viscut durant aquests darrers dos mesos entre els alumnes i la gent gran.