Festes de la Minerva: “No pretenem fer una festa alternativa sinó ser una dinamitzadora de la Festa Major”
F

12 d'agost de 2018

Vam néixer amb la voluntat de ser una entitat que trenqués amb la rutina en què s’havia instal·lat la Festa Major de Santa Coloma de Queralt i començar a dinamitzar activitats de tots els tipus i per a totes les edats.

Què és la Minerva?
Som una associació pensada el setembre del 2011, que comença la seva activitat el 2012 i que pretén dinamitzar el programa de la Festa Major de Santa Coloma, ja que s’havia convertit en una festa bastant rutinària. Tot i que la gent a l’inici l’associava a una entitat només de l’àmbit lúdic, nosaltres sempre hem volgut fer activitats pensades per totes les edats i amb la voluntat de tocar també l’àmbit cultural i transmetre coneixement. Vèiem que la Festa Major estava estancada.

Per què el nom de Festes de la Minerva?
Fullejant el llibre d’història de Santa Coloma de Mossèn Joan Segura vam trobar que parlava d’una confraria de l’any 1662 que es deia de La Minerva. A partir del nom, però, nosaltres hem agafat més aviat imatges de la deessa, no pas de la santa. Minerva era la deessa de la saviesa, les llibertats, el coneixement i l’agricultura. El nom estava relacionat amb el poble i els seus atributs també ens agradaven, era el nom perfecte.

Us heu inspirat en altres municipis per tirar endavant les Festes de la Minerva?
És evident, tota la vida hem anat a festes majors d’altres pobles i en vas traient idees. Tenim la intenció de fer sempre activitats noves a Santa Coloma i per això hem d’agafar referents d’altres llocs. Potser és molt fàcil per un Ajuntament tirar de contractació per muntar les activitats però nosaltres creiem que sense massa pressupost, pensant bé les coses i donant-li alguna volta també surten activitats molt divertides. Nosaltres no volem que la gent només participi en les activitats, sinó que també les visqui, que se’n senti partícip.

Quan vau començar us esperàveu l’èxit que ha tingut?
No sé si ens havíem plantejat si vindria molta gent o no. Creiem que era necessari fer-ho però mai ens vam posar unes xifres d’assistència. Ens ha sorprès molt la resposta de la gent amb algunes activitats. Algunes que penses que tindran poca acollida acaben sent les més populars. Un exemple és el concurs de paelles que vam fer l’any passat que al final van acabar dinant 200 persones!

Hi ha algunes activitats que funcionin especialment?
Deu ser intrínsec de l’ésser humà, però aquelles activitats que suposen competició i enfrontament tenen molt d’èxit. El concurs de paelles que dèiem ara, aconseguir fer la torre amb caixes de cerveses més alta son activitats on ve molta gent.

De totes maneres sempre hem intentat fer activitats de germanor també, com el sopar popular o el correbars. Abans es tractava de fer més espectacle. Anar, mirar i marxar. Crec que hem potenciat molt la part de sociabilitat.

I la vostra activitat preferida?
Les 12 proves d’Heracles ens agraden molt. Es tracta d’una gimcana en què pare i fills van en parelles. El concepte principal és que al llarg de les 12 proves els pares embrutin els fills i els fills embrutin els pares i al final s’acaba amb una guerra d’aigua.

Hi han activitats que considerem que ja no són de la Minerva sinó que són del poble. Si un any les deixéssim de fer nosaltres, segur que algú altre n’agafaria el testimoni i això ens sembla tot un èxit.

No es tracta només de preparar activitats per la gent jove…
Sempre hem intentat acaparar totes les edats. De fet la gran majoria d’activitats no tenen res a veure amb sortir de festa. Cada any es fan com a mínim dues xerrades i una visita cultural.

Té recorregut la Minerva com a associació?
Al principi vam començar tres persones i vam veure que era una bogeria. Ens ajudava altra gent però érem tres els que passàvem davant. Amb els anys, ha anat canviat i ara dins la Comissió que quedem regularment ja som 7 o 8 persones.

Hi ha col·laboració de l’Ajuntament?
Hem treballat amb dos equips de govern diferents, el primer ens donaven llibertat absoluta per tot. Amb l’equip de govern actual potser tenim més facilitats econòmiques perquè ja ens coneixen i saben que no farem cap bogeria però amb altres coses pesa més la seva idea de Festa Major que no pas el que nosaltres fem. Per nosaltres, per exemple, és de calaix que la Festa Major ha de ser una festa popular i per tant accessible per a tothom. Ens costa entendre que es faci pagar per anar a veure un concert, es posen barreres que impedeixen que sigui una festa popular.

En la nostra idea de festa necessitem la col·laboració de l’Ajuntament, no pretenem fer una festa alternativa sinó ser una dinamitzadora de la Festa Major.

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que Igualada necessita més carrils bici?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta