Escoles de l’Anoia es sumen al repte de llegir tants llibres com l’alçada de la Sagrada Família

43

Xim i Xesca, plataforma pel foment de la lectura, va posar en marxa la segona edició de la ‘Torre de llibres’ (www.ximixesca.com/torredellibres), un joc lector per motivar i incentivar la lectura en els alumnes de les escoles catalanes i els de les biblioteques perquè llegeixin tants llibres com l’alçada de la Sagrada Família (170 m). Recentment, les escoles de l’Anoia El Turo, de Masquefa; Mare de Déu del Portal, d’Els Prats de Rei; l’Escola Pia Igualada, així com la Biblioteca de Piera, es van sumar al repte, amb 650 alumnes, d’entre 6 a 14 anys, que s’havien sumat al projecte de llegir 8.500 llibres en només 10 setmanes.

A més de les escoles abans mencionades, han participat 10.000 alumnes provinents de biblioteques i d’escoles de diferents poblacions i tipologia: públiques, concertades i privades (com Escola Tagamanent de La Garriga, l’Escorial de Vic, l’Escola Pineda de l’Hospitalet de Llobregat, el Col·legi Aura de La Canonja, l’Institut-Escola Pi del Burgar de Reus, l’Escola Anton Busquets i Punset de Calders, l’Escola La Closa d’Esterri d’Aneu, el Casal Català de Frankfurt, i moltes escoles de la ciutat de Barcelona) i l’han valorat molt positivament com a una eina per fomentar la lectura.

Precedent a Alemanya

La Iniciativa Bücher Türme (Torre de Llibres) es va posar en marxa el mes de novembre de 2011, promoguda per l’escriptora alemanya de literatura infantil i juvenil Ursel Scheffler.

Aquesta iniciativa ja porta, avui dia, més d’1 milió de llibres llegits, havent assolit l’alçada de diferents torres i edificis emblemàtics de diverses poblacions d’Alemanya.

L’autora ha donat el seu suport en el llançament de la iniciativa a Catalunya i, des del començament, ha posat tota la seva voluntat de recolzar-la. En aquesta línia, la passada edició es va comprometre que si s’assolia la fita, escriuria un llibre de la seva sèrie “El Comissari Llampec”, que tingués com a protagonista la ciutat de Barcelona. El llibre ja és una realitat i apareixerà a les llibreries e breu.

Sobre Xim i Xesca

Creada el 2007, Xim i Xesca (www.ximixesca.com) és una web interactiva, pensada per a nens en l’etapa d’educació primària i secundària, que busca fomentar l’hàbit de la lectura i millorar la comprensió lectora dels alumnes. A Xim i Xesca no hi ha llibres, hi ha qüestionaris de comprensió lectora; en aquests moments més de 2.000, però cada mes s’hi van incorporant una mitjana de 15-20 nous qüestionaris. El funcionament és senzill: Els alumnes escullen un llibre dels que la web ofereix el qüestionari,  accedeixen a la plataforma a través del seu codi i responen el qüestionari del llibre llegit. Si el nen respon bé el qüestionari, guanya punts. Els punts són, d’una banda, l’eina que permet al mestre detectar el nivell de comprensió de cada alumne i, d’altra banda, fomentar la lectura entre els seus alumnes i anar-los acompanyant des de petits a convertir-se en bons lectors a mesura que es van solucionant els problemes de comprensió.