El Servei d’Atenció Primària de l’Anoia alerta de la necessitat de vacunar-se de la grip
E

27 d'octubre de 2018

Només 4 de cada 10 anoiencs que formen part de l’anomenada “població de risc” i que haurien de posar-se la vacuna de la grip decideixen passar pel seu centre de salut i administrar-se una injecció que els pot estalviar un munt de problemes. La resta, sis d’aquests deu anoiencs, la majoria, no fan el pas. I això és un problema.

Dilluns va començar la campanya anual de la vacunació de la grip. El Departament de Salut ha encarregat per aquesta campanya 1.200.000 vacunes. El període més recomanable per posar-se-la és fins al 15 de desembre, uns 15 dies abans que el virus entri en la fase d’epidèmia, és a dir, quan se’n detecten molts casos.

El Departament de Salut aconsella fer la vacunació en aquests propers dos mesos ja que tarda entre dues i tres setmanes a fer efecte. Les persones majors de 60 anys, les persones afectades per malalties cròniques, les dones embarassades i els professionals sanitaris conformen els principals grups de risc a qui es recomana la vacunació.

La millor mesura
Carme Riera, directora del Servei d’Atenció Primària (SAP) de l’Anoia, explica que “és molt important aconseguir que es vacunin totes les persones que són d’algun col·lectiu de risc i també totes aquelles persones que conviuen amb un familiar o contacte, molt proper, de risc. La vacunació és la millor mesura per evitar hospitalitzacions i, fins i tot, la mort”.
Les persones que formen part d’aquests grups de risc poden dirigir-se al centre d’Atenció Primària que li correspon per demanar hora per vacunar-se.

Durant el 2017 la incidència de la grip a Catalunya va ser moderada-alta. Hi van haver 1.306 casos greus i d’aquests, el 64,5 % no estaven vacunats. El virus va provocar la mort de 175 persones. Més de la meitat no s’havien vacunat.

Actuacions a centres cívics i entitats
Es dona el cas que els professionals sanitaris no són precisament el millor exemple. “Per això d’aquí uns dies es farà una jornada a l’Anoia per a que s’animin a vacunar-se”, explica Núria Carré, adjunta a direcció del SAP. Els professionals també estan treballant en diverses iniciatives “per apropar-se als pacients a través d’altres activitats, fora de l’àmbit sanitari, per promoure la vacunació contra la grip, per això s’estan preparant diverses actuacions comunitàries, com, per exemple, xerrades a casals, centres cívics…”.

Riera insisteix que “el que ens preocupa més, però, és la població de risc, que també poden són pacients de qualsevol edat que pateixen determinades malalties cròniques (diabetis, respiratòries, del cor…), a més de les embarassades i les persones grans. La vacunació s’aconsella perquè, en cas d’agafar la grip, aquestes persones tenen més riscos de complicacions com, per exemple, una pneumònia, un empitjorament de la malaltia crònica, un part prematur…”.

Creixement dels casos de xarampió
Preocupa també la “moda”, que sembla s’està també detectant a l’Anoia, de no posar vacunes als infants. “Hi ha pares que així decideixen. Aquesta situació pot desencadenar problemes importants, hem detectat un increment de casos de xarampió, una malaltia que ja no era un problema i que pot tornar a ser-ho. D’aquí que l’administració de vacunes sigui necessària”, diu Carré.

D’altra banda, si algú té símptomes de grip, que no s’alarmi. Comença de cop i es caracteritza per febre alta, mal de cap i de coll, dolor muscular i articular, tos seca i, en alguns casos, vòmits i diarrea (especialment en infants). “No hi ha cap medicament que la curi, però alguns fàrmacs, com els analgèsics i els antitèrmics, poden alleujar-ne els símptomes. No és doncs, una solució córrer de seguida cap al centre de salut. Cal fer llit, descansar i esperar”, explica Riera. Només en els casos de grip en població de risc és millor adreçar-se al metge.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta