Diumenge, homenatge a Josep Ramon Gumà, exregidor de Festes d’Igualada

458
Pujada a la Tossa amb xanques, amb el llavors regidor de Festes Josep Ramon al capdavant.

Un grup de persones, a títol particular tot i que la majoria estan vinculades a entitats, i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, han organitzat pel proper diumenge 5 de novembre un homenatge a Josep Ramon i Gumà, que fou regidor de Festes a l’Ajuntament d’Igualada en l’època de Manuel Miserachs com alcalde de la ciutat. Ramon és considerat el “pare” de l’actual model de la Festa Major, creador de la popular “revetlla de les cinc places” i d’alguns dels elements del bestiari festiu d’Igualada.

Serà a les 11.30 del matí al Pati del Museu de la Pell. No hi faltaran els capgrossos d’Igualada, que van construir-se en la seva època de regidor, a més d’altres “convidats” especials. L’acte serà presentat per l’actor Joan Valentí, i acabarà amb un petit vermut.
Josep Ramon i Gumà va ser molt estimat quan era “polític”, tot i que a ell mai li va agradar que l’anomenessin així. Regidor de Festes -també de Parcs i Jardins- entre els anys 1983 i 1991 per Convergència i Unió, avui ja té una edat molt avançada i se’l veu públicament molt poques vegades.

Per a moltíssima gent, Ramon és el responsable de posar la Festa Major al carrer, però també va ser l’impulsor de moltes altres activitats, com la portada de la Flama del Canigó a Igualada o de la Festa de la Bicicleta, i president de l’Agrupació Sardanista d’Igualada…. El seu despatx estava sempre ple de papers, desordenat, i no sabia dir que no a ningú, la qual cosa portava de corcoll als regidors d’Hisenda, perque havien de fer filigranes per trobar diners amb què finançar les moltes propostes que sorgien d’aquell regidor impulsiu, catalanista, tossudament abocat a les nostres tradicions i decidit a fer sortir a la gent al carrer per passar-s’ho bé. El que es farà diumenge és el mínim que pot fer Igualada per a ell. S’ho mereix.

Jordi Puiggròs