De llar d’infants Montxic a centre de dia Montgran: el govern montbuienc aposta per un canvi d’usos socials

80

montxic.JPG

Montbui duplicarà el Centre de Dia aprofitant els nous espais de la llar d’infants Montxic. L’equip de govern municipal aposta per un canvi d’usos socials adequat a les necessitats actuals, i després de valorar la demanda existent de places d’atenció diürna a la gent gran i, a la vegada, la disminució continuada del nombre de nens matriculats a la llar d’infants fins ara ubicada al Nucli Antic.

L’actual centre de dia, de 25 places, podria a passar a tenir-ne 50, ben properament. L’objectiu és que aquest canvi d’usos socials permeti assumir la forta demanda existent de places de centre de dia, en detriment d’un servei de llars d’infants que ha perdut demanda de forma continuada durant els darrers anys.

Els números de la Montxic: el cost per plaça triplica el de les altres llars
Montbui ofertava aquest curs 170 places públiques de llars d’infants 0 a 3 anys. Un cop tancat el període de matriculació només hi ha matriculats 102, un fet que agreuja la tendència a la baixa dels darrers anys. Al curs 2009-2010, les places eren més de 170, i es van cobrir al 100 per 100. A partir d’aquell curs, la disminució en el nombre d’infants a les llars ha estat un degoteig constant, a la baixa.

A això cal afegir que el govern de la Generalitat va eliminar la subvenció de 1.800 per cada plaça pública de llar d’infants que havia establert el govern tripartit. Les quotes dels pares i una petita subvenció de la Diputació de Barcelona no arriben ni de lluny per assumir el gruix de les despeses de manteniment del servei que implica any rere any que l’ajuntament realitzi una aportació de fons propis que supera els 125.000 euros.

L’Ajuntament ha realitzat un estudi econòmic per analitzar les dades d’eficiència econòmica del servei. D’aquest estudi, i després de comptar les despeses generals de cadascuna de les tres llars, es desprén que cada plaça de llar d’infants a l’Estel té un cost per a l’ajuntament de Montbui de 914 euros; a la llar Santa Anna aquesta despesa per plaça és de 1.200 euros; mentre que la despesa per plaça a la llar d’infants Montxic es dispara fins el 3126 euros. Les despeses generals (sous educadores, electricitat, aigua, gas, telèfon, entre d’altres…) fan que l’equipament, si té pocs nens, sigui econòmicament inviable. La situació actual, números en mà, demostra que cada plaça a la llar d’infants Montxic triplica el cost de les places a les llars d’infants del Nucli Urbà.

Finalitzat el període de matriculació per al curs 2015-2016, i per llars d’infants, la Montxic presentava a dia d’avui 15 alumnes matriculats, dels quals només 9 corresponen a famílies que viuen estrictament al Nucli Antic. La Llar d’Infants Santa Anna té 26 alumnes matriculats i la Llar d’Infants L’Estel 61. 102 alumnes en total. Molt lluny dels 170 ofertats en principi i també molt lluny de les 140 places que oferten L’Estel i Santa Anna entre les dues.

Amb el canvi d’usos socials de la Llar d’Infants Montxic Montbui continuarà ofertant 140 places públiques de llar d’infants (la demanda actual és de 102), i tenint en compte el fenòmen de la matriculació “viva” estaríem parlant que en el cas que tots els matriculats a la Montxic acabessin anant a les altres llars d’infants municipals continuarien havent-hi 38 places disponibles per a possibles noves matriculacions.

L’alcalde montbuienc Teo Romero destaca que “com a equip de govern hem d’actuar amb responsabilitat. Nosaltres vam fer les llars L’Estel i Montxic. Ningú com nosaltres ha cregut tant en aquest servei. Els socialistes hi hem apostat fins i tot des de la Generalitat, quan es financiaven les places públiques a 1.800 euros per infant. Però avui en dia tot és diferent: la demanda ha baixat, la Generalitat no aporta ni un euro, i les quotes dels pares són clarament insuficients. Hem d’actuar amb responsabilitat i sense enganyar a ningú expliquem que no és viable ni just mantenir la Llar d’Infants Montxic. No és just que tots els veïns i veïnes de Montbui haguem dels nostres impostos més de 3.100 per euros per plaça d’una llar d’infants mig buida, quan a les altres dues el preu per plaça és de 914 i 1.200 euros. No es pot defensar irresponsablement mantenir sí o sí un servei al preu que sigui, quan dintre del municipi hi ha dues llars d’infants on el cost per plaça és infinitament inferior. Estem parlant d’un estalvi de 80.000 euros per a les arques municipals”.

L’alcalde montbuienc ha volgut aclarir també que “de places públiques a Montbui n’hi continuarà havent 140, amb les quals cobrim amb escreix la demanda. No es pot fer demagògia ni fomentar actituds irresponsables com han fet alguns durant els darrers dies. L’equip de govern de Montbui garanteix a totes les famílies de Montbui que disposaran d’una plaça pública en qualsevol de les dues llars d’infants municipals que estaran en funcionament durant el proper curs: L’Estel i Santa Anna”.

El Centre de Dia “Montgran” podria tenir una cinquantena de places
El canvi d’usos afavorirà l’ampliació del Centre de Dia de Montbui, ubicat a tocar de l’espai ocupat per Montxic, i que és un servei gestionat modèl·licament per la Fundació Sòciosanitària Sant Josep. El Centre de Dia, que fins ara disposava de 25 places, podrà duplicar places i espais. Els principals serveis que ofereix són atenció personal, cuina, manutenció, suport familiar, bugaderia, perruqueria, podologia…Disposa d’espais específicament preparats per atendre les necessitats dels avis i àvies com sala d’estar, habitació de suport, sala d’infermeria, sala de fisioteràpia, banys geriàtrics, mobiliari adaptat, etc.

Cal recordar que aquest servei es va inagurar l’any 2010 i que va ser possible gràcies a l’anomenat FEIL, també conegut com “Pla Zapatero”. Va suposar una inversió de 120.000 euros.