Calaf instal·la contenidors per reciclar l’oli domèstic residual

31

L’Ajuntament de Calaf ha signat un conveni amb l’empresa Ekipolis per tal de gestionar el reciclatge d’oli usat de cuina. Aquest servei consisteix en la ubicació i manteniment de quatre contenidors dins del municipi i el transport, reciclatge i tractament de l’oli. Els contenidors estan ubicats a l’interior de la deixalleria, davant la casa Bertran (Pg. Santa Calamanda, 6), davant l’Escola Alta Segarra (c/ Mestre Manel Giralt, 13) i al carrer del Progrès cantonada amb carrer Viena.

Quins olis es poden reciclar al contenidor taronja i com? 

Es pot reciclar qualsevol oli d’origen vegetal, com l’oli d’oliva, de gira-sol, de soja, etc. utilitzat per cuinar. Però no, els olis minerals de cotxes, màquines o olis i greixos animals.

Per començar a reciclar l’oli només caldrà omplir una ampolla de plàstic buida (com la de refresc o d’aigua) i cada cop que aquesta estigui plena abocar-la al nou contenidor que quedi més a prop de casa.

Com més reciclem, més beneficis tindrem! 

Tot i que el servei és 100% gratuït  l’empresa que gestiona el reciclatge si que rep uns ingressos per aquest tractament. Per això, un 1% de beneficis els retornaran al poble i l’Ajuntament els destinarà a projectes ambientals i socials.

D’altra banda, l’oli que es llença per l’aigüera és molt contaminant i el seu tractament és complex i encareix el procés de depuració. Així doncs, si es recicla també hi haurà un estalvi en avaries en depuradores. A més, es contribuirà a beneficis per la natura ja que només 1L d’oli contamina 100 litres d’aigua i si es recicla, es pot transformar en combustible biològic, que contribueix a reduir la contaminació atmosfèrica i a disminuir el consum de combustibles fòssils.

L’Ajuntament de Calaf preveu fer arribar un tríptic informatiu a totes les cases i també facilitarà als ciutadans un embut per fer més còmoda la tasca d’emplenar les ampolles de plàstic al domicili. Aquest es podrà passar a recollir gratuïtament a l’Ajuntament a principis de febrer aproximadament.

2018, Calaf una vila més verda 

Aquesta primera acció s’emmarca en la campanya 2018, Calaf vila verda que preveu realitzar diferents accions al llarg de l’any vinculades amb el medi ambient i la sostenibilitat.