“1 d’octubre”, “els Segadors” i “Wembley”, futurs noms de carrers i equipaments calafins

47

El passat dia 30 de novembre es va crear la comissió del Nomenclàtor de Calaf que té la funció de recollir i valorar les propostes de denominació de les vies urbanes. Aquesta està formada per onze persones de la vila entre historiadors i representants d’entitats culturals.

Després de recollir i valorar diferents propostes, la Comissió va presentar fins a sis acords diferents per tal que el Ple els ratifiqués, tal i com demana el reglament. D’entre aquests, se’n van aprovar quatre – amb 8 vots a favor per part de CiU i JxCalaf tres vots en contra per part de GiC – que proposaven: posar el nom d’”els Segadors” i de “Wembley” a dos nous carrers de la vila on actualment només s’hi circula però no hi viu ningú; aprovar la correcció del nom “Cels Xaurador” per “Cels Xaudaró Rovira” tal i com havia sol·licitat la família; i la creació d’un catàleg de noms per a futures denominacions que entre d’altres proposa el nom de “1 d’Octubre” per a la futura biblioteca, carrer de “Berenguer de Cruïlles” i carrer de “Mestre Sant Genís. A més, també es va acordar que a partir d’ara, a totes les plaques noves s’hi afegiria el cognom matern i la professió o mèrits de la persona.

Un dels punts que es va aprovar però amb majoria simple, va ser la proposta d’identificar i eliminar els signes falangistes encara existents en algunes zones de la vila. CiU es va abstenir ja que van considerar que “la comissió no és competent” en aquesta qüestió i només ha de decidir sobre el nomenclàtor dels carrers i no dels monuments o altres símbols. Per la seva banda, el GiC també va votar-hi en contra, com en tots els punts, i va elevar la critica a una qüestió general: el procediment. Van expressar que consideren que la comissió és “exigua” i poc “representativa” i que el que caldria és ampliar aquest tipus de decisions a processos participatius i vinculants entre tots els calafins.

Finalment també es va aprovar per la mínima – amb els vots en contra de GiC i les abstencions de CiU – retirar la placa del carrer del “Progrés” en què es commemora la inauguració per part del president de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley. CiU va manifestar que “no es pot equiparar la retirada de símbols franquistes amb la retirada d’una placa d’un president legítimament escollit i que encara no ha estat jutjat”. Aquesta proposta tampoc havia tingut la unanimitat de la Comissió del Nomenclàtor.