Fa uns dies que estic molt enfeinat amb el mòbil capturant Pokemons per les places i carrers amb les pokeballs…
Recentment un reconegut professor d’IESE va pronosticar que les xifres d’atur millorarien en els propers anys de forma gradual però constant degut a l’envelliment de la població -que fa disminuir la població activa- i la creixent demanda de ocupació del sector terciari, específicament el turístic i HORECA i de l’atenció a les persones. Aquest pronòstic positiu tindria segons el professor la seva contrapartida: en termes generals els nous llocs de treball generats en aquests sectors patiran de salaris baixos, temporalitat i d’una alta mobilitat geogràfica.
I vet aquí que una nova fornada d’aplicacions mòbils (JobToday, CornerJob, Trabajo Próximo, WorkToday, etc.) volen ajudar-nos en la cerca de feina d’una manera ràpida i ben a prop d’on siguem. La clau de volta d’aquestes aplicacions és la mateixa que el conegut Wallapop o el PokemonGo, l’aprofitament de tecnologies integrades en els nostres smartphones com la geolocalització i la càmera. Pels empresaris que treballen en els sectors de la restauració i els serveis, a voltes caracteritzats per una forta estacionalitat i puntuals pics de feina, s’obre una porta d’accés directa i econòmica a candidats pròxims i disponibles aquell moment. A Igualada si avui mateix feu una cerca amb JobToday ó CornerJob trobareu vacants de cambrer, cuiner, repartidor ó d’agent d’assegurances.
Ja hem vist que aquestes aplicacions mòbils poden ajudar tant als demandants de feina com als empresaris a trobar-se mes fàcilment en el lloc i moment adequats, però també convindrem que hem d’estar a l’aguait que no es consolidi un mercat de treball caracteritzat per la precarietat i els salaris baixos. Els nostres joves amb els seus smartphones han de tenir la possibilitat de capturar una feina Pikachu però també una de Pokemons llegendaris.
Xavier Morales, economista.