9.1 C
Igualada
Dijous, desembre 1, 2022

El Parlament aprova tramitar la modificació de la Llei de Vegueries per incloure-hi la del Penedès

Ahir dijous va ser un altre d’aquells dies senyalats en el camí per aconseguir la Vegueria del Penedès. La proposició de llei presentada conjuntament el passat dia 2 de juliol pels grups parlamentaris de JxSí, PSC, CSQP i CUP s’ha començat a debatre a la Cambra. Els representants d’aquests grups han pres la paraula per defensar el contingut d’aquesta llei.

28072016 Parlament 3
Els diputats al Parlament aplaudint els membres de la Plataforma per la Vegueria Pròpia.

Han intervingut:

Eva Martínez del PSC i alcaldessa de Vallirana. Ha recordat l’ampli suport que té al territori la demanda de la vegueria per part d’ajuntaments, consells comarcals, el món econòmic, les entitats comarcals i moltíssimes ciutadans a nivell personal. Martínez ha explicat que el seu partit té un gran arrelament al territori una gran presència en el món local de manera que és bo posicionar-se a favor d’aquesta reivindicació que ha de servir per millorar les condicions de vida dels penedesencs sobretot si es compleixen les condicions de funcionalitat, proximitat i participació.

Hortènsia Grau de CSQP va valorar i agrair la feina feta des del territori. “Amb el govern tripartit es va aprovar l’àmbit de planificació i va ser un error no aprovar llavors la vegueria; lamentem que els governs posteriors no haguessin fet res per desenvolupar aquesta vegueria i les altres”. Grau defensava la importància d’avançar en el Pla territorial i d’afrontar amb decisió i coherència la descentralització dels serveis de la Generalitat.

Joan Garriga de la CUP, qui després de saludar els assistents penedesencs, explicava que el plantejament de la reorganització territorial sempre ha anat lligat a la democràcia, recordant la Generalitat republicana que ho va afrontar, però l’alçament feixista ho va truncar. “Ara es torna a parlar d’una organització que entronqui amb el sentiment i alhora l’eficiència: el Penedès té massa crítica suficient per ser-li reconeguda la seva singularitat entre les dues grans àrees metropolitanes veïnes”.

Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova, i Teresa Vallverdú, diputada de l’Arboç  es van repartir el temps de JxS. Lloveras celebrava el consens de 99 diputats en aquest tema que consisteix bàsicament a adaptar la divisió territorial a la realitat, a treballar a favor del desenvolupament socioeconòmic d’un territori amb un fort sentiment de pertinença. Vallverdú va explicar que la política mereix aquest nom quan és al servei de tothom. “No es tracta de res romàntic, sinó social: per la seva situació el Penedès ha sigut massa sovint una reserva de sòl barat per col·locar-hi polígons i infraestructures de mobilitat que passen de llarg i la vegueria ha de ser l’eina per canviar-ho”. Comparà finalment la voluntat dels penedesencs d’esdevenir vegueria amb la dels catalans d’esdevenir república.

Per part dels grups contraris a la llei va parlar primer Santi Rodríguez del PP, vilanoví, intentant justificar el seu no i la contradicció d’haver donat suport a l’àmbit i a mocions provegueria: va ser un discurs ben travat i respectuós amb els seus conciutadans penedesencs. I finalment parlava Sergio Sanz, de C’s amb una intervenció tòpica i absolutament indignant, plena de menyspreu a tota la gent del Penedès que han treballat i s’han il·lusionat pel seu reconeixement i pels avantatges de tota mena que comportarà.

28072016 Parlament
El president Carles Puigdemont i el conseller Jordi Jané amb els representants de la Vegueria i parlamentaris del territori a les escales del Parlament.

Ara el Parlament comença el període de vacances estiuenques i tan bon punt s’acabin (setembre) la tramitació de la llei començarà a obrir-se camí. En no preveure’s que sigui gaire complicada, tot fa pensar que al novembre/desembre se’n podria produir l’aprovació definitiva. Per acabar cal afegir que la mateixa llei també recollirà la modificació que comporta el reconeixement de la comarca del Moianès i la seva adscripció a l’àmbit de la Catalunya Central.

En acabar, i a iniciativa seva, el president Puigdemont, acompanyat del Conseller de Governació, l’arbocenc Jordi Jané, ha volgut fotografiar-se amb els diputats del territori i els altres que han donat impulsat a la llei, membres de la PVP, així com amb els penedesencs i moianencs que hem assistit a aquesta històrica sessió.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Igualada, Vilanova i Montbui inicien un estudi per augmentar l’aprofitament de l’aigua freàtica

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, i l’alcalde de Montbui, Jesús Miguel "Schummi" Juárez, han presentat, aquest dimecres, l’inici...

“El Yoyas”, en busca i captura després de no ingressar voluntàriament a la presó

El vilanoví Carlos Navarro, més conegut com "el Yoyas" després de passar pel programa de Telecinco Gran Hermano, es troba en busca i captura...

Aquest divendres torna la Fira de Nadal d’Igualada

Aquest cap de setmana torna la tradicional Fira de Nadal en casetes de fusta organitzada per Fira d’Igualada i la Comissió de festes del...

Igualada impulsa un projecte per fer 12 pisos de protecció oficial a l’antiga fàbrica Depunt

L’Ajuntament d’Igualada ha rebut una subvenció de 600.000€ dels fons europeus Next Generation per impulsar una promoció d’habitatges de protecció oficial a l’edifici de...

La justícia desestima el recurs de l’exalcalde de Cabrera condemnat per prevaricació

L'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs d'apel·lació del que va ser alcalde de Cabrera d'Anoia, Jaume Gorrea, condemnat a 4 anys d'inhabilitació especial...
Compartir