La recollida porta a porta, a debat entre els veïns del Bruc
L

22 de febrer de 2017

Divendres 17 de febrer va tenir lloc a l’ajuntament del municipi una xerrada informativa per explicar com funciona el sistema de recollida de les escombraries “porta a porta”, que actualment està valorant l’equip de govern, i què suposaria pels veïns aquest canvi de model.

L’acte, presidit per l’alcalde del Bruc, Enric Canela, hi van assistir el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Anoia, David Sànchez i Laia Valenzuela de l’empresa SPORA, encarregada de la redacció de l’estudi.

Durant el mateix, es van exposar els motius que han esdevingut que els darrers temps molts municipis de Catalunya hagin canviat de model i tot es resumeix en el baix percentatge de reciclatge que es recull al nostra país, al voltant del 35% de mitjana, i que a la comarca de l’Anoia, unes dades preocupants assenyalen que són inferiors, sent d’un 20% aproximadament la recollida selectiva.

Aquestes dades, juntament amb les polítiques europees que s’estan desenvolupant amb resultats exitosos, les administracions han cregut que una possible solució sigui el canvi de model per conscienciar a la població, ja que el sistema actual serà insostenible econòmicament en pocs anys.

Cal recordar que els ajuntaments paguen, amb els impostos dels contribuents, per cada tona de residu no separat, és a dir, brossa no reciclada al seu lloc corresponent i aquest import, que actualment està al voltant de 25€/tona, en poc anys es podria veuria incrementat de manera exponencial fins a 47€/tona l’any 2020.

A l’acte hi van assistir molts veïns, tant a títol particular com per ser propietaris d’establiments i comerços, per conèixer en què consisteix i, sobretot, valorar inconvenients que puguin sorgir amb aquest nou model. Van poder exposar alguns neguits com per exemple, “si desapareixen els contenidors del carrer i marxem fora, on podrem dipositar les escombraries?” o “si els gossos o gats podran trencar les bosses dipositades dins els cubells?”. Dubtes quotidians que poden suposar, ens alguns casos, un trasbals.

En el cas dels contenidors actuals, es retiraran dels llocs destinats per aquest fi i s’establiran unes àrees tancades que podran utilitzar els veïns de les cases disseminades i també per veïns en moments puntuals. Pel que fa a si es podran obrir amb facilitat els cubells, no serà fàcil pels animals. Un aspecte que va generar cert malestar és la incorporació d’un xip al mateix cubell i que suposaria un “control” del rebuig que genera cada veí. Alguns dels presents ho van veure com un “control excessiu”, però la idea, segons Valenzuela “és la de poder tenir una lectura de la recollida selectiva, similar a la que es fa del consum de gas o llum”.

No tot són aspectes negatius i una bona part dels veïns presents ho van veure com una manera de fomentar i “obligar-nos” a reciclar més, que “al fi i a la cap és per nosaltres”. La desaparició dels contenidors actuals millorarà l’impacte visual de molts racons dels poble, ja que, segons alguns veïns “els contenidors són lletjos i el consistori mai neteja els voltants, sempre hi ha brutícia de tota mena”.

Des del Consell Comarcal s’ha demanat als ajuntaments de la comarca que es valori aquest canvi de sistema de recollida per poder-ho impremtar cap a finals d’aquest any o principis de l’any que ve, amb l’objectiu que el percentatge de la selectiva creixi i disminueixi el rebuig, i que el rebut de les escombraries no es vegi augmentat.

Conxita Costa

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta