El ràting i el projecte econòmic del nou estat

10 de gener de 2017

Les agències de ràting juguen un paper molt important en el funcionament dels mercats financers internacionals. Aquestes realitzen regularment una avaluació de l’economia i de les finances públiques d’un país i li assignen una “nota”, el que s’anomena ràting, al deute emès pel seu sector públic. Com millor sigui aquesta “nota”, amb millors condicions (de forma més barata) aquest país o regió podrà finançar-se als mercats internacionals. Tenir una bona acceptació als mercats és crucial per reduir els costos del deute i poder destinar el màxim de recursos als serveis públics fonamentals.

La “nota” o ràting que aquestes agències atorguen al deute de la Generalitat de Catalunya il·lustra la paradoxa que existeix entre l’economia catalana i les finances de la Generalitat. L’economia catalana tancarà l’any 2016 amb unes xifres molt positives: som la 5a economia amb més creixement de la zona euro (19 països), la 4a economia amb major pes del sector industrial i la 3a amb millor superàvit comercial de tota la UE (28 països). Les agències de ràting destaquen la fortalesa de l’economia catalana i les seves potencialitats. Tanmateix, atorguen a Catalunya el pitjor ràting de totes les Comunitats Autònomes de l’estat espanyol i també dels més baixos a nivell mundial.

Per què? Doncs perquè entenen perfectament que els recursos dels que disposa la Generalitat no van lligats a l’economia catalana sinó a un sistema de finançament a totes llums deficient, injust i arbitrari. L’Estat espanyol gestiona el 95% dels recursos que genera Catalunya i ens en retorna una part. Aquesta “part” és del tot insuficient per cobrir els serveis públics fonamentals (sanitat, educació…) i representa una càrrega molt elevada per a la societat i per a l’economia catalana. És un fre absolut a la millora dels nivells de benestar i un llast per als canvis tecnològics i estructurals que requereix l’economia.

Morgan Stanley, un dels principals bancs d’inversió a nivell mundial, descriu en un estudi del 2014 com una Catalunya independent milloraria el seu rating entre 3 i 6 esgraons per sobre de l’actual (que és molt!), el que suposaria també un impacte positiu en el creixement, el saldo fiscal i en els costos de finançament. Aquesta és l’elecció que tenim per al 2017: una República Catalana que ofereix un projecte de creixement i de millors oportunitats o una Catalunya autonòmica dèbil i maltractada econòmicament, apart de ser minvada dels seus drets democràtics més essencials.

Natàlia Mas, Directora general d’Anàlisi Econòmica

Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que, malgrat la posició contrària del govern municipal d'Igualada, s'acabarà pujant el rebut de l'aigua?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta