26.9 C
Igualada
Diumenge, juliol 3, 2022

Puc deixar els meus béns quan em mori a una ONG?

La setmana passada, abans de Nadal, va venir al meu despatx la senyora Concepció, doncs volia canviar el seu testament. Es va quedar vídua fa uns anys, no va tenir fills i encara que estant contenta amb els seus nebots, sempre ha tingut la il·lusió de deixar una part dels seus béns quan morís a algunes ONG, (Organitzacions No Governamentals) com ara Càritas, Metges sense Fronteres o la Creu Roja. Volia saber com ho podia fer, i si més endavant canviava d’opinió sobre l’ONG, pels motius que fossin, si podia canviar el testament, així que vaig intentar respondre als seus dubtes:

1) Puc deixar tots els meus béns a una ONG?

Doncs sí, seria el que coneixem com un llegat solidari, però en el cas de tenir persones amb dret a legítima (fills o descendents, o bé els pares en cas de no tenir fills), tindran dret a un mínim d’una quarta part del valor dels meus béns.

2) Puc deixar un pis a vàries ONG conjuntament?

Sense cap problema, inclòs en percentatges diferents (per exemple un 20% a Caritas, un 30% a la Creu Roja, etc.). l’inconvenient serà posar-se d’acord les citades ONG per tal de vendre’l, en temes com el preu, la gestió del dia a dia en cas de llogar-lo, etc…

3) Puc deixar un pis en comptes de diners a les ONG?

És clar que sí, es farà una escriptura d’acceptació del pis llegat en la que compareixerà un representant de l’ONG, i a partir d’aquest moment ja serà propietària de l’immoble.

4) Quins impostos paguen les ONG a l’heretar d’una persona?

Les entitats sense fins lucratius no estan subjectes a l’Impost de Successions i Donacions i per la qual cosa els llegats/herències no pagaran cap impost de successions al morir el testador i acceptar el llegat/herència l’ONG.

5) Quina diferència hi ha entre un llegat i una herència?

El conjunt de béns i drets d’una persona quan mor és l’herència i un llegat és cadascun dels béns o drets del testador -un pis, un cotxe, diners- que poden ser lliurats a la mateixa o diferents persones.

6) Com sabrà l’ONG que els he deixat uns béns en el meu testament?

El notari que hagi autoritzat el testament de la senyora Concepció està obligat a comunicar a l’ONG quan mori aquesta, que té un llegat al seu favor, però davant les dificultats que puguin existir pel transcurs dels anys, etc, és recomanable comunicar-ho en vida a l’ONG per tal que estigui previnguda.

7) Puc nomenar hereu a una ONG o és millor nomenar-la legatària?

Sí que es pot nomenar hereva, però el problema és que l’hereu, a l’acceptar l’herència, respon també dels deutes la qual cosa no es produeix en cas de deixar els béns (diners, pisos, etc…) mitjançant llegats específics de cada bé, i essent entitats benèfiques sense ànim de lucre d’aquesta manera s’eviten problemes de deutes desconeguts.

8) Com m’asseguro de que es compleix la meva voluntat?

A banda de comunicar-ho a alguna persona propera, una opció molt aconsellable és nomenar un marmessor, amb facultats per lliurar els béns directament a l’ONG, gestionar tots els tràmits de l’herència i inclòs per a poder vendre els béns immobles i lliurar el seu l’import a l’ONG escollida. Lògicament aquesta persona nomenada marmessora haurà de ser una persona de confiança màxima del testador o de reconeguda honorabilitat, per evitar possibles problemes que es pugin plantejar.

A Catalunya l’any 2015 es varen fer llegats solidaris per un valor de quasi trenta-tres milions d’euros, en 552 testaments diferents, a favor d’entitats benèfiques vinculades bé a les esglésies, bé a altres ONG i Fundacions. Com a curiositat que sempre es cita, pel Col·legi Notarial de Catalunya, quan es fa un balanç anual de les xifres dels llegats solidaris, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, fou construït a partir de l’any 1902 gràcies a un llegat solidari del banquer Pau Gil, canviant el seu nom tradicional d’Hospital de la Santa Creu, per l’actual, per respectar la voluntat del benefactor.

Carlos Jiménez Fueyo, Notari d’Igualada

cjimenezfueyo@correonotarial.org

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Igualada ciutat universitària: present i futur

Els reptes, quan es treballen intensament, es poden fer realitat, i és el que ha passat amb l’aposta universitària ambiciosa que ha fet la...

Exposició “reapropiant-nos de les nostres vides”. Aquestes som nosaltres! Ens visibilitzem per transformar

Aquests dies i amb aquest reclam, al vestíbul del Centre Cívic Nord, un grup de dones ens expliquen la seva pròpia història; una història...

Visitanoia, una altra proposta per promocionar el turisme

La sectorial de turisme de la Unió Empresarial de l’Anoia que aglutina i representa a les empreses del sector ha presentat la creació d’una...

La Síndica de Greuges d’Igualada va atendre 130 casos durant el 2021

La Síndica de Greuges, Rosa Maria Sánchez, ha presentat públicament la memòria de la tasca duta a terme durant l’any 2021. La presentació, s’ha...

Més de la meitat dels anoiencs no s’ha posat la tercera dosi de la covid-19

Salut ja fa mesos que administra la tercera dosi de la vacuna covid a Catalunya. La dosi de reforç busca garantir la protecció de...
Compartir