8.6 C
Igualada
Divendres, desembre 3, 2021

Plusvàlua

La informació en l’actualitat és en el moment, tant del dia a dia com del que pot passar, però sempre hi ha notícies que ens agafen desprevinguts, com l’erupció del volcà de Palma Cumbre Vieja o, la més nova, la resolució del Tribunal Constitucional (TC) sobre la plusvàlua, a la qual em referiré.

El TC va anunciar el passat 26 d’octubre l’esborrany que declarava nuls de l’Art. 107 els punts 1, 2.a) i el 4 del text refós de la Llei reguladora de les Hisendes locals. És a dir, que anul·lava l’impost de la plusvàlua municipal.

Els ajuntaments ja han posat el crit al cel, aquest impost els representa uns ingressos de 2.500 milions d’euros.

La plusvàlua es paga quan hi ha un canvi de titularitat d’un terreny urbà en què hi ha construït un habitatge per venda, donació o herència.

Quan es ven un immoble, és el venedor el qui paga l’impost; en una donació és el que rep l’immoble el que liquida l’impost; i en una herència són els hereus els que han de pagar l’impost. Es calcula sobre el valor cadastral, en el qual s’apliquen unes taxes de revaloració que estableixen els ajuntaments pel nombre d’anys que s’ha tingut l’immoble per obtenir la base imposable, sobre la que s’aplica el tipus impositiu fixat per l’ajuntament que, com a màxim, serà del 30%.

El TC també ha deixat clara la impossibilitat de la reclamació retroactiva de l’impost liquidat, excepte els que tenen una reclamació oberta, i els que tenen pendent pagar el tribut poden sol·licitar un aplaçament a l’espera de conèixer el nou sistema en el que treballa Hisenda.

Però, tal com avança El Adelantado de Segovia, el col·lectiu de tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) s’oposa a la supressió de l’impost sobre la plusvàlua municipal, i proposa un nou impost municipal de plusvàlues dels terrenys -urbans i rústics- que es determini per la diferència entre el valor d’adquisició i de transmissió del sòl.

Gestha explica que seria un impost directe, de caràcter real, objectiu, no periòdic, de titularitat municipal i de caràcter potestatiu. El desenvolupament reglamentari del nou impost seguirà les ordenances fiscals que aprovin els ajuntaments, tal com està configurat en l’actualitat.

Així mateix, suggereixen que la plusvàlua es calculi segons les regles de l’IRPH o de l’Impost de Societats i que la diferència positiva s’apliqui al percentatge que representa el valor cadastral del sòl sobre el valor cadastral total. D’aquesta forma, la base imposable serà sempre una plusvàlua del sòl, i no s’exigirà el tribut si la diferència és negativa.

Sigui com sigui, es continuarà pagant.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Carta oberta a Pablo Casado

En el seu intent d’anar encara més a la dreta, diu bajanades cada vegada que li posen un micròfon al davant. Habitualment m’hi faig...

Montbui demana la reobertura completa de l’atenció sanitària al CAP

El ple ordinari de novembre de l’Ajuntament montbuienc va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics representants en el consistori, una moció per...

La reconversió cap a les renovables necessita el lideratge del Govern

Ja fa uns mesos que a la nostra comarca, com d’altres, creix el neguit davant les notícies que una nova línia de Molt Alta...

Premi de Fotografia Procopi Llucià, Igualada 2021; o quan la Fotografia és Cultura

El passat diumenge, 21 de novembre, el Teatre Municipal l’Ateneu va acollir una nova edició dels Premis Ciutat d’Igualada, que fomenten i reconeixen la...

Igualada segueix donant incentius als ciutadans que reciclin

Els igualadins compromesos amb el reciclatge poden obtenir recompenses cada vegada que reciclen les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és...
Compartir