14.9 C
Igualada
Dijous, octubre 22, 2020

Pep Munné: “Aquest dissabte, els Bombers d’Igualada t’acompanyem a donar sang”

Soc bomber del parc d’Igualada des de l’any 2007 en què vaig demanar el trasllat aquí. Estic casat amb una touenca i tenim tres fills, em considero touenc d’adopció. Les meves aficions són bàsicament els esports a l’aire lliure, sobretot l’escalada.

Aquest mes de març s’està duent a terme a diverses ciutats catalanes la campanya “Els Bombers t’acompanyem a donar sang” que organitzen conjuntament el Banc de Sang i teixits i Bombers de la Generalitat. En què consisteix aquesta campanya?
Aquesta campanya és a iniciativa del col·lectiu Bombers amb Cor i del Banc de Sang i Teixits davant la constatació que quan arriba Setmana Santa -i també altres èpoques de l’any com són les vacances d’estiu- hi ha un decreixement important de les donacions de sang i per pal·liar aquest decreixement el que s’intenta és fer una sèrie d’activitats des de Bombers, per captar gent que s’animi a donar sang i recordar la importància de les donacions. Des del primer any que ha anat creixent el nombre de municipis on es fa i el nombre de parc de bombers que hi participen. Aquest any hi participen uns 40 parcs de bombers en 28 municipis diferents. La campanya es va iniciar oficialment el dia 9 de març a la Seu d’Urgell encara que en dies anteriors ja s’havia dut a terme en alguns municipis i justament el dia 30, que és quan es fa aquí a Igualada i Terrassa, és la cloenda, encara que en dies posteriors potser que es facin activitats. L’objectiu de la campanya era arribar a les 2000 donacions i a mitja setmana ja s’havien sobrepassat, per tant estem molt contents.

És ja el cinquè any que es fa aquesta campanya però a Igualada és el primer cop que es fa. Per què vàreu decidir participar-hi?
A Igualada es fa amb la col·laboració del Parc de Bombers professionals i els parcs de bombers voluntaris de la Llacuna i Capellades. S’ha demanat la col·laboració (suposo que també vindran) de Mossos, Agents rurals i Policia local. Aquest ja és el cinquè any de la campanya, van començar a escampar-se les veus que es feia i vam pensar que seria interessant incorporar-s’hi.

Demà dissabte, quines activitats es duran a terme a Igualada?
Es faran activitats a la plaça de Cal Font de 10 a 1 del migdia i de 4 a 8 del vespre, on hi haurà ubicat el banc de Sang i teixits. Bombers hem preparat una sèrie d’exercicis lúdics i participatius, per exemple volem fer com una maqueta de focs forestals per saber com és el foc; el foc en una casa: com van els fums; també treballarem els primers auxilis i uns exercicis d’excarceració (treure ferits d’un cotxe accidentat). Tot això s’anirà fent repartit entre el matí i la tarda, serà molt visual i la gent pot gaudir i engrescar-se a fer un acte tan altruista i simple com és una donació de sang. Tenim la col·laboració de l’Ajuntament que ens cedeix l’espai i materials.

Quants bombers hi participeu?
Bé, aquell dia vindran els Bombers de guàrdia a fer acte de presència amb els vehicles i els que estem fora de guàrdia, entre 10 i 15 efectius, serem a la plaça.

Què és Bombers amb Cor?
Bombers amb Cor és un col·lectiu que va néixer per portar conjuntament amb el Banc de sang aquesta iniciativa i que s’han anat donant a conèixer en els diferents parcs, demanant gent voluntària per formar-ne part i aquí es va decidir que de cada torn, tot aquell que ho volgués fer, seríem tres o quatre i amb els que som hem organitzat aquesta activitats de demà dissabte.

Com s’ha dut a terme la campanya informativa?
Doncs a través dels mitjans de comunicació, a través de trípics, visitant les escoles perquè farem activitats per als nens i d’aquesta manera animem als pares a donar sang i mitjançant les xarxes socials i el boca a boca.

El cos de bombers d’Igualada participa en altres activitats solidàries?
Sí, alguns dels nostres formen part de Bombers per Colòmbia, que és un conveni entre Bombers de la Generalitat i Bombers d’Andorra que el que fan és portar material nostre que no es pot llençar però que ja fem servir poc a Colòmbia, per als bombers d’allà i també es fan intercanvis.

Anem a un pla més personal. Per què et vas fer bomber?
És una feina que m’encanta, és vocacional. Sempre m’han agradat les activitats a l’aire lliure i ajudar els altres i si a més t’hi guanyes la vida, és fantàstic.

Després d’un hivern molt sec, sense pluges, s’espera una temporada complicada?
Abans no comença realment l’estiu al parc fem cada any un briefing amb tots els cossos: bombers, agents rural, epaf, adf i els serveis tècnics de bombers que estudien la meteorologia fan una previsió de com pot ser la campanya. A partir d’aquí s’adeqüen les inversions de cara a la temporada forestal. Aquest any no pinta massa bé perquè ha fet un hivern sec i la primavera no sembla massa humida. Ara ja no es pot fer foc, del 15 de març al 15 d’octubre està prohibit, només en casos determinats, amb permisos especials se’n pot fer.

Què ha de fer una persona que vegi una columna de fum?
Avisar el 112. Quan rebem un avís, sortim sempre.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Mor l’Àngel, el treballador de l’Hospital d’Igualada que va estar 172 dies ingressat a l’UCI

El treballador de l'Hospital d'Igualada que va estar 172 dies ingressat a l'UCI per la covid-19 ha mort aquest dimecres, segons ha informat el...

L’Ajuntament d’Igualada congela les taxes municipals per al 2021

L’alcalde, Marc Castells, ha anunciat aquest dimecres que l’Ajuntament d’Igualada ha decidit fer una “congelació total” de les ordenances fiscals, les taxes i els...

Els ingressats per coronavirus a Igualada es tornen a doblar

Ja va passar la setmana passada i es torna a repetir aquesta. Els ingressat per coronavirus a l'Hospital Universitari d'Igualada s'han tornat a doblar....

La Policia d’Igualada posa 6 denúncies per “botellons” i 35 per no dur mascareta

La tinenta d’alcalde Carlota Carner ha explicat aquest dimecres que, tal com s’ha anat fent al llarg de la pandèmia, la Policia Local d’Igualada...

L’Acadèmia Igualada edita el llibre “Descrobrim l’Anoia”

L’Acadèmia Igualada ha editat el llibre “Descobrim l’Anoia” amb la voluntat de donar a conèixer al nostre alumnat el territori, la història, la cultura...
Compartir