10.6 C
Igualada
Dimarts, 28 novembre 2023

Un article de

Genar Esteve
Genar Esteve
Farmacèutic i Tècnic en Ortopèdia

Obesitat infantil: Una altra pandèmia
O

Publicitat

L’obesitat infantil és un dels problemes de salut pública més greus del segle XXI en l’àmbit mundial i, progressivament, està afectant els països pobres i en vies de desenvolupament, sobretot, en els ambients urbans. El ritme en què augmenta l’obesitat és alarmant: es calcula que més de 41 milions d’infants menors de cinc anys tenen sobrepès a tot el món. La meitat d’aquests són d’Àsia i una quarta part es troba a l’Àfrica.

La majoria de nens/es amb obesitat i sobrepès tendeixen a seguir tenint-ne quan són grans, cosa que augmenta les probabilitats de què pateixin malalties cardiovasculars, diabetis, artrosi i discapacitat prematura en l’edat adulta, càncers com el de mama, còlon… Les malalties que se’n deriven són en gran manera curables, per això, la seva prevenció és importantíssima! A més, el risc de la majoria de malalties que provoca depèn de l’edat en què es pateix obesitat i la duració d’aquesta.

Per frenar l’obesitat infantil és important vetllar perquè els infants aconsegueixin un equilibri calòric que es mantingui durant tota la seva vida. Les recomanacions generals que proposa l’OMS són:

• Augmentar el consum de fruites, verdures, llegums, cereals integrals i fruits secs.

• Reduir la ingesta total de greixos i substituir els greixos saturats pels insaturats.

• Reduir la ingesta de sucres.

• Fer un mínim d’activitat física diàriament (60 minuts) d’intensitat moderada o vigorosa adequada a la fase de desenvolupament del nen/a.

A banda de tot allò que poden fer pares, mares, família i infants, el compromís polític i social és cabdal, així com la col·laboració de les empreses i entitats privades i organitzacions. La creació d’un entorn saludable i de condicions assequibles i accessibles perquè els infants puguin menjar adequadament és cosa de tots.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies