17.3 C
Igualada
Divendres, setembre 30, 2022

Negocis com sempre

Oriol López
Assessor del creixement
Autor del llibre “Creix i Prospera”

Pensa en el futur i dirigeix la teva empresa, com sempre.
“Tot s’ha capgirat. Era imprevisible,” em deia recentment un empresari gironí.

En discrepo.
Treballo cada dia amb petites i mitjanes empreses que ho estan passant malament amb aquesta situació però, estem segurs que era imprevisible?

Hi va haver l’Ebola, la grip A i, fins i tot, la grip espanyola l’any 1918, pel que no podem donar per fet que aquesta fos una situació imprevisible. És més, hi ha moltes pel·lícules (antigues i actuals) que parlen de virus i pandèmies globals. Això em porta a pensar que aquesta situació la podíem preveure. L’únic que era imprevisible era la data i la virulència. Molt, però no tot.

Com l’Andy Grove explaica al seu llibre ‘Only the Paranoid Survive’, esperar un punt d’inflexió que canviarà els fonaments del teu sector i/o empresa (per a bé o per a mal), és quelcom que, com a empresaris, hauríem de tenir present sempre a la nostra estratègia.

Per exemple, un nou competidor podria arribar a la teva àrea, una nova tecnologia podria ser descoberta, una nova regulació podria aprovar-se, una errada general podria aturar la teva producció o podria ser descoberta vida intel·ligent a un altre planeta, de cop.

Hi estàs preparat?
Bé, pots no estar preparat per l’aparició d’alienígenes a la terra, però sí per a la resta, oi?

És per això pel que a la majoria de converses amb els meus clients, tracto de fer-los observar, pensar i actuar sense entendre la pandèmia com a quelcom estrany, ja que això els permet gestionar la situació actual de manera més eficaç.
Fa unes setmanes, vaig parlar amb l’última empresa a la qual havia ajudat a definir la seva estratègia de creixement, un mes abans del confinament. Tot i que els ingressos li havien caigut estava content de poder utilitzar el procés que vam crear, perquè era prou flexible per poder-lo enfocar a les prioritats actuals, sense canviar ni una coma a la seva visió.
Alguns diran que ja no hi haurà “normal” a partir d’ara, però hi seguiré estant en desacord. La incertesa forma part de la normalitat a la vida i als negocis, per la qual cosa, quan defineixis la teva estratègia tingues-la sempre en compte.

Sí, moltes empreses han mensyingut l’estratègia i, aquells que l’han treballada, l’han tractada amb la certesa com a fonament, fent de la mateixa una imatge estàtica, enlloc d’un procés dinàmic. I és per això pel que recomano a empresaris d’arreu del món que pensin en la seva estratègia amb la incertesa com a base.

Com?
• Fuig dels plans estratègics a cinc anys. No té ni cap ni peus planificar a tan llarg en un món canviant.

• Abraça una estratègia viva, basada en prioritats a curt termini i objectius a mig. Les coses canvien i l’estratègia hauria de revisar-se i ajustar-se per a incloure-les en el creixement i la vida del teu negoci.

• Fes-la flexible: en diners (més estalvis i menys deute), en operacions (amb tecnologia o externalització, per exemple) i en vendes (amb atenció i proactivitat).

I, amb això al cap, assumeix la incertesa com a part del joc, i segueix el mateix criteri a la vida: sigues flexible.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

La 10a Mostra d’entitats enceta l’Octubre Solidari a Igualada

La programació de l’Octubre Solidari 2022 comprèn un recull d’activitats concentrades en un mes i mig i promogudes per les diferents entitats que integren...

L’aeròdrom acull demà dissabte una nova Jornada d’Aviació Adaptada

L’aeròdrom d’Igualada-Òdena es prepara per acollir demà dissabte 1 d’octubre a decenes de persones amb algun tipus de discapacitat, als seus acompanyants i al...

Fer-se el mort

A vegades, el naufragi obliga l’home a nedar mar endins; d’altres vegades ho fa voluntàriament. S’allunya de la costa amb ritme constant, les veus...

El cantautor Josep Tero i l’hel·lenista Eusebi Ayensa oferiran un acte poèticomusical

Òmnium Anoia ha organitzat per al proper divendres 30 de setembre la presentació literària de l’antologia de poesia catalana Una vela en el mar blau,...

La segona edició del TEDxIgualada posarà l’accent en el talent local

Després de l’èxit del TEDxIgualada 2021, el Teatre de l’Ateneu d’Igualada tornarà a acollir una nova edició d’aquesta iniciativa que posa la ciutat d’Igualada...
Compartir