Més de 3.000 firmes recollides en només una setmana per la manca de pediatres a Igualada i a la Conca d’Òdena
M

27 de gener de 2019

La manca de pediatres, un problema que comença a esdevenir endèmic a bona part del país, ha arribat a fer vessar el got de la paciència a un grup de mares de la Conca d’Òdena. Tant és així que, arran de la situació al CAP de Vilanova del Camí, es va crear un grup a Facebook que ja té més de 600 seguidors i es va iniciar una recollida de signatures a Igualada i tots els municipis de la Conca que ha rebut 3.000 signatures, tot plegat en només una setmana.

Mares d’Igualada, Montbui, Òdena i Vilanova s’han sumat a la iniciativa, conscients que comptar amb un pediatre -ja no cal dir un bon pediatre- comença a ser un miracle. Més enllà de les xifres “estàndard” que apareixen sovint en els reculls de dades, a Vilanova del Camí hi ha 2.200 nens per un pediatra, i al servei d’Anoia Rural, 1.595 infants també per un pediatre, segons fonts del col·lectiu de mares, que apunten “dificultats” i “silencis” per conèixer dades oficials de Montbui o Igualada. Sense anar més lluny, a aquest periodista li ha costat 4 dies -sí, quatre- tenir una resposta oficial sobre la situació, que al final ha esdevingut un fred comunicat del departament de Salut de la Generalitat, que encapçala la igualadina Alba Vergés.

La situació, però, no és diferent d’altres llocs. Hi ha pocs pediatres, perquè l’especialitat ja no està “de moda” entre els pocs estudiants que poden aconseguir una plaça a les universitats catalanes, on, per cert, també estudien joves d’altres indrets d’Espanya, però que marxen quan acaben la carrera. Això provoca poquíssimes places de pediatria, i, a més, els pocs que hi ha prefereixen millors destins que un CAP perdut a l’interior de Catalunya… No és només un qüestió de diners, hi ha més factors, apunten diverses fonts consultades per La Veu. “Els que valen prefereixen llocs amb bon material, amb companys de qui aprendre… És trist però és així. Si hi hagués molta oferta seria diferent, però el problema és just a l’inrevés”, diu un estudiant igualadí a punt d’acabar la carrera…
“Si cal, farem una manifestació, però no és just la situació que tenim, i tenim tot el dret a protestar i que es busqui una solució”, diu la Gemma, una de les impulsores de la iniciativa. “La recollida de signatures està anant molt bé, a Igualada i a tots els pobles de la Conca. La gent és conscient que això afecta a moltes famílies. Estem en una clara situació de precarietat”, diu, al mateix temps que anima a tothom a apuntar-se al grup que han creat a Facebook sota el nom de Per un servei de pediatria digne a la comarca de l’Anoia. “Estem dolgudes perquè hem intentat trobar respostes i només l’Ajuntament de Vilanova del Camí ens ha ofert tot el suport. De la resta, ni rastre, no ho trobem normal, francament”.

Resposta de la Generalitat
El departament de Salut de la Generalitat va enviar ahir un comunicat oficial a La Veu de l’Anoia que reproduïm literalment:
“És una realitat que la comarca de l’Anoia, des de fa temps, requereix un nombre més alt de professionals per atendre les necessitats de serveis de salut de la seva ciutadania, tant pel que fa a metges de família, personal d’infermeria, especialistes hospitalaris com pediatres.

En aquest sentit, tant l’Institut Català de la Salut (ICS) com el Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) –que són els proveïdors sanitaris d’atenció primària i hospitalària del territori– estan treballant per aconseguir que més professionals puguin prestar els seus serveis a la comarca.

Som conscients que hi ha malestar a Vilanova del Camí perquè a mitjans de gener ha marxat un dels dos pediatres de l’equip d’atenció primària, i tan sols s’ha pogut trobar una substitució parcial.

Malgrat això, actualment tots els infants del territori tenen infermera pediàtrica assignada, per tant, seguiment de salut garantit, i s’ha visitat a totes les nenes i els nens que han anat a qualsevol dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Anoia, ja sigui per un pediatre o per un metge de família.

A més, hi ha contactes freqüents entre els responsables de la pediatria hospitalària i l’atenció primària de l’ICS per compartir la resolució assistencial de salut a la ciutadania.
D’altra banda, la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del Servei Català de la Salut (CatSalut), Núria Puig Rosés, i responsables de l’ICS comarcals ja s’han reunit amb l’alcaldessa de Vilanova del Camí per explicar-li la situació i les solucions de millora adoptades. Igualment, des de la Regió Sanitària Catalunya Central han mostrat la seva voluntat de trobar-se amb el col·lectiu de veïns afectat per donar-li les explicacions pertinents sobre la situació.

Ja al mes d’octubre va haver-hi una sessió de treball conjunta entre gerents de l’ICS, del CSA i de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut per avançar en el plantejament d’un model territorial de pediatria més adequat per a l’Anoia. I està prevista una propera reunió en els pròximes setmanes.

Entre els objectius de millora del territori hi hauria la proposta de creació d’una anomenada línia pediàtrica que oferiria l’atenció pediàtrica per Igualada, Vilanova del Camí i Sta. Margarida de Montbui. Aquesta opció permetria proporcionar una atenció més acurada, especialitzada i de qualitat als infants.

També es planteja redefinir la cartera de serveis de pediatria entre l’atenció primària i l’hospital, així com incrementar la resolució de les infermeres pediàtriques de la primària.
A Catalunya tots els infants tenen el servei de pediatria garantit.
– El 80% dels metges que fa atenció pediàtrica a l’atenció primària a Catalunya són especialistes en pediatria, el 20% restant són metges de medicina familiar i comunitària amb formació específica en pediatria.
– L’objectiu del Govern és que l’atenció primària en infància estigui liderada per pediatres.
– Per aquest motiu, el Departament de Salut està treballant per fer més atractiva l’especialitat de medicina pediàtrica i afavorir que més facultatius optin per dedicar-s’hi.
– En el marc de l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC), està previst revisar el model d’atenció pediàtrica a l’atenció primària. Amb aquesta finalitat s’ha constituït una Comissió tècnica pluridisciplinar amb participació de societats científiques, col·legis professionals i professionals experts. L’objectiu és revisar el model organitzatiu, la cartera de serveis, la dotació de recursos, l’abordatge comunitari, els perfils competencials, el desenvolupament professional, la relació amb altres nivells assistencials, el lideratge i reconeixement, tot això amb visió d’aplicabilitat territorial”.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?