De tots els diners que m’he gastat en la meva vida, dels únics que mai m’he penedit han estat els que he gastat en llibres o en viatges. Ho dic perquè en època de vacances i de més temps lliure, tan útils són els uns com els altres i, a més, combinen perfectament entre ells. Quan viatjo, un racó de la maleta està destinat a llibres que prenc per omplir les estones vagaroses, com ara les esperes als aeroports, especialment els tràmits duaners a Espanya.
Aquesta setmana em proposo parlar-vos de llibres i la setmana vinent, si el Tribunal Constitucional no m’ha tancat a la presó (és el que passa a les dictadures, que pot empresonar als ciutadans sense cap motiu), parlaré de viatges.
No em sabria imaginar la vida sense dos o tres llibres a la tauleta de nit. No només perquè en aquesta vida nomes m’espanten dues coses: l’avorriment i l’insomni, sinó perquè els llibres permeten aprendre coses noves, gaudir de la màgia dels escriptors, descobrir veritats ocultes o viure històries apassionants.
Sempre he dit que les coses que sé, o les he viscut, o me les han explicat o les he trobades escrites. Pel llibre accedim a cultures diferents. Gràcies a l’editorial Adesiara i a la traducció que n’ha fet Joan Casas, fa poc he tingut ocasió de “descobrir” un poeta grec, Iannis Ritsos al qual les grans editorials tenen amagat.
D’altra banda el llibre és l’objecte més perfecte dissenyat per l’home. Té totes les pàgines perfectament ordenades i numerades, es llegeixen d’esquerra a dreta i de dalt a baix i tenen uns marges on, si volem, hi podem escriure les nostres acotacions.
Els llibres ens permeten accedir en un moment, a coneixements que requereixen anys d’estudi i/o investigació. Un cop editat el treball, el llibre ens el posa a l’abast de forma senzilla i entenedora.
Quan arribes a una edat avançada, com seria el meu cas, els llibres comencen a presentar pegues: la lletra potser sigui petita i ocupen molt d’espai als nostres habitatges que, cal reconèixer-ho, són cada vegada més petits. I també tenen la pega del preu, sobretot si tens el costum de llegir un llibre o més cada setmana. He resolt en part aquest darrer problema. Gràcies al servei de préstec de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació trobo la majoria de llibres que vull llegir. I quan un m’agrada molt el compro per regalar. El llibre és -i amb això acabo- també el millor regal que es pot fer a qualsevol edat.