El festival igualadí Anòlia arriba enguany en un format diferent, amb un accent especial per a les formacions locals, per qui s’ha volgut fer una aposta especial en aquests moments de restriccions d’aforament i mesures de seguretat arran de l’episodi Covid-19. També per aquest motiu, en l’edició d’enguany hi haurà control de temperatura i gel hidroalcohòlic a l’entrar, caldrà portar mascareta, l’aforament serà limitat a 350 persones, el públic haurà de seure en cadires separades per 1,5 metres de distància i no hi haurà servei de bar.
Els concerts d’aquest any es concentraran tots al pati del Museu de la Pell i les entrades, que seran gratuïtes, es podran obtenir al web www.tiquetsigualada.cat a partir del dia 9 de juliol a les 10 h. Les entrades seran nominals i només es podran obtenir en línia. Les localitats portaran imprès el nom de la persona que les ha reservat i es podrà obtenir un màxim de 4 entrades per operació.
Amb aquestes restriccions s’ha pogut garantir la continuïtat d’un festival que es va celebrar per primera vegada el juliol de 1989, tot i que en aquella ocasió es va denominar “Festa de la música” i formava part de la programació de l’Estiu jove. L’any 1990 ja es va editar un díptic pròpiament amb el nom d’Anòlia. Per tant, és un festival que arriba a la 32a edició aquest 2020.
Una edició que s’ha presentat aquest dimecres i que recull, com és habitual, una programació eclèctica, amb diversitat d’estils i oberta a tothom.
Dilluns 13 de juliol, a les 20 h actuarà Ho Peta Street Band Fusió, una explosiva fusió de brass band i percussió. Una xaranga nascuda fa 5 anys a la ciutat d’Igualada, formada per músics polifacètics de la comarca i rodalies. La passió per la música i les ganes de transmetre alegria i diversió els van unir per oferir espectacles, que combinen la coneguda xaranga amb la batucada.
Dimarts 14 de juliol, a les 22 h i al Pati del Museu serà el torn de Xillona, un grup musical d’Igualada format per 8 joves de la ciutat i els seus voltants. El grup treballa creant versions de cançons de tots els estils, elaborant així un repertori variat i festiu. Presenten un format diferent experimentant amb diverses veus principals i sonoritats. Han portat la seva música a diverses poblacions de Catalunya, festivals com Acampada Jove, Anòlia,
Pàmpol Roig, entre molts altres. Enguany celebren la seva quarta gira de rodatge
musical i pròximament presentaran la seva primera cançó pròpia.
Dimecres 15 de juliol serà el dia de B-Back, que és un viatge al passat que rememora els grans èxits de la història i vol fer honor a les llegendes a qui fa tribut. Des de Queen fins a Michael Jackson, passant per Stevie Wonder, Tina Turner, Bon Jovi i molts més! Qui són? Lluc Torreguitart, bateria; Òscar Ferrer, guitarra; Marta Bossa, veu i Gerard Cuadras, teclat, Roc Riba, baixista i Adrià Tort, trombonista.
Dijous 16 de juliol, a les 22 h actuarà Marina Freixas, nascuda a Igualada el
2001. És una jove cantautora que escriu i compon les seves pròpies cançons en
català, castellà i anglès. S’ha format des de ben petita en dansa, teatre musical i
recentment en piano. Ha actuat durant tres anys seguits com a solista al Certamen de
Música Jove de la Kaserna d’Igualada.
Divendres 17 de juliol a les 22 h es podrà gaudir d’Inic, un duet que neix a Igualada a principi del 2018 de la mà d’Àlex Sabaté (bateria) i Aitor Jiménez (veu i guitarra). El projecte s’inicia amb les ganes de crear una música de rock enèrgic amb les influències més marcades del rock anglès actual. Durant el 2019 el duo es dedica a crear un repertori propi i posteriorment s’acaba completant la formació amb la incorporació de Xavi Domingo
(guitarra i cors) i Eduard Soto (baixista i cors). La banda presenta el seu primer treball
d’estudi la primavera de 2020, un EP titulat EGO (Red Factory Studio 2020); el resultat
és un treball de curta durada i alta intensitat que combina ritmes molt ballables, amb
melodies fàcils i guitarres contundents. Durant aquest 2020 el propòsit de la banda és
créixer i transmetre la seva energia a l’escenari al públic.
Finalment, dissabte 18 de juliol, a les 23 h es tancarà la 32a edició de l’Anolia amb Queralt Lahoz, una jove cantant nascuda a Santa Coloma de Gramanet, nucli de migració andalusa on va emigrar gran part de la seva família de Granada. Ella va aprendre a parlar cantant a l’oïda de la seva àvia Maria, que li demanava que cantés coplas, flamenco, boleros a casa, on sempre hi havia la ràdio sonant. Després d’un llarg recorregut, el passat novembre va
estrenar “1917”, el seu primer EP, en què han col·laborat alguns dels músics i productors més exquisits de l’escena de la música urbana local. El resultat són 5 cançons que barregen el flamenco i els sons més urbans. Amb “1917” Queralt desafia convencionalismes amb una veu capaç de transmetre la força i la delicadesa pròpia d’una supervivent. La jove cantant sempre interpreta des de la transparència del ser, del que ella viu com a veritat, on hi ha arrels, història i respecte. Amb aquest projecte cuinat a foc lent i la seva podera posada en escena, Queralt fa una aposta on combina tot el que ha après.