Important creixement de la construcció de nous habitatges a l’Anoia en el darrer any

Els promotors assenyalen que hi té molt a veure l’èxode metropolità de Barcelona fruit de la pandèmia

28 d'abril de 2024

La construcció d’habitatges nous a les comarques penedesenques va pujar un 11,5% de mitjana durant el 2023, i on més va fer-ho és a l’Anoia, un espectacular 46%.

Així es desprèn de les dades que recentment ha presentat l’APCE (Associació de Promotors i Constructors d’Edificis). A l’Anoia és on més va créixer l’activitat (+46%), passant de 160 a 233 habitatges iniciats. També va ser positiva l’evolució a l’Alt Penedès, amb un increment del 35%: de 172 cases i pisos començats l’any anterior es va passar a 233. En canvi, al Baix Penedès la tendència va ser decreixent (-25%), i també al Garraf (-10%). Segons l’APCE, l’habitatge nou al gran Penedès té de mitjana 82,8 m2 i costa 297.708 euros.

Les dades del gran Penedès situen el conjunt de la vegueria a l’extrem invers de la tendència de Catalunya, ja que la mitjana global del darrer any va ser d’un decreixement de l’11,6%.

El director general de l’APCE, Marc Torrent, ha ressaltat a l’ACN que la percepció global del sector “és positiva” i ho ha atribuït a una situació cada cop més estesa en què “s’absorbeix més l’estoc de pisos existent alhora que es detecta més demanda.

A l’Anoia, el municipi amb més habitatges iniciats el darrer any va ser Calonge de Segarra, amb 127, mentre que Igualada se situa en segona posició amb 57 obres començades. El tercer municipi de la llista és Piera, amb 15.

De tot el Penedès, destaca l’activitat de Vilanova i la Geltrú, amb 317 habitatges iniciats durant l’any passat, seguit de Sant Pere de Ribes (268) i Cubelles (231).

Més enllà del volum d’obra nova, l’entitat ha detallat també la quantitat de pisos que s’han acabat de construir durant el 2023. A l’Anoia es va disparar un 94% el volum d’habitatges acabats, mentre que al Garraf el creixement va ser del 29%. En el cas de l’Alt Penedès, els habitatges acabats van créixer un 15%, mentre que al Baix Penedès van baixar un 31%.

Segons l’Associació de Promotors, els nous habitatges que surten al mercat tenen una mitjana de 82,8 m2 i valen 297.708 euros. En el cas de les cases unifamiliars, la superfície mitjana és de 143,9 m2 i el preu de venda puja fins als 557.170 euros. Si es tracta d’un pis, la mitjana penedesenca és d’un habitatge de 75,5 m2 per 266.751 euros.

La mitjana catalana, apunten, és d’un habitatge de 80,6 m2 per 365.798 euros.

En declaracions a l’agència catalana de notícies, Torrent ha apuntat que un dels elements que més ha influït a l’hora d’incrementar l’obra nova al Penedès ha estat l’èxode metropolità fruit de la pandèmia del 2020. “Les ciutats o pobles amb més qualitat de vida s’han vist molt beneficiats en clau constructiva”.

Fa uns deu anys ja es va constatar un primer gruix de ciutadans de l’àrea metropolitana que van buscar nous habitatges fora de la capital, especialment a la primera corona. Al voltant del 2016 aquesta tendència es va estendre cap a la segona corona, mentre que els darrers quatre anys aquest fenomen ha arribat especialment a l’Anoia i a tota la resta del Penedès. En el cas nostre, diuen des de l’APCE, també hi ha influït un interès creixent per disposar de segones residències on passar les vacances, “una opció que feia anys que no tenia el pes que està tenint ara”

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Ja tens decidit el teu vot per diumenge?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta