Fundació Impulsa, l’entitat que promou la igualtat d’oportunitats entre els joves estudiants

9 de juny de 2023

La Fundació Impulsa és una entitat sense ànim de lucre que neix ara fa vuit anys de la mà d’un grup d’empresaris, amb la missió de promoure la igualtat d’oportunitats acompanyant i becant joves amb compromís i motivació pels estudis, però amb dificultats socials i econòmiques perquè puguin cursar cicles de Formació Professional. Parlem amb Carles Cuyàs, president de la Fundació Impulsa, i Xavier Carles, ambaixador de la comarca de l’Anoia.

Quins són els objectius de la Fundació Impulsa?
Carles Cuyàs (CC): La Fundació Impulsa busca dotar els joves amb els recursos i eines necessàries perquè no abandonin els seus estudis, i puguin tenir l’oportunitat de continuar-se formant en cicles d’FP. Un dels trets diferencials del Mètode Impulsa és que, a banda de la beca econòmica, proporciona als joves un suport integral que es diversifica en diferents àmbits: tecnològic, amb la donació d’un ordinador portàtil; en creixement humà, amb formacions transversals i el voluntariat a una entitat del territori; en suport social, amb l’acompanyament d’una persona mentora; i en l’àmbit laboral, amb formacions i estades formatives i inserció a empreses.

Què han de fer els joves que vulguin accedir a una beca?
CC: Els centres educatius són els que en primera instància identifiquen i proposen a la Fundació els joves que tenen dificultats socioeconòmiques perquè es presentin a la beca per continuar la seva educació en cicles de formació professional.
A continuació, l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa entrevista a cada un dels joves candidats per garantir que les persones becades aprofiten les oportunitats i assumiran els compromisos marcats per Impulsa, i a la vegada fa la valoració econòmica segons la documentació presentada.
Finalment, segons a aquests dos criteris, s’acaben escollint els joves que rebran el suport de la Fundació.

Pel que fa a les dades, quants joves s’han format amb vosaltres i han pogut trobar feina en l’últim any?
CC: Des del 2015 hem acompanyat i becat més de 470 joves d’entre 16 i 20 anys i més d’un 90% d’aquests joves es titulen cada any, molt per sobre del 50% de la mitja de Catalunya, un indicador d’èxit del Mètode Impulsa. Pel que fa als joves que han trobat feina, més d’un 70% en troba del que ha estudiat en menys de 6 mesos d’haver acabat, tot i que cal tenir en compte que l’objectiu principal de la Fundació Impulsa no és aquesta inserció laboral –de la qual evidentment ens n’alegrem molt- sinó que acabin els estudis, perquè de fet, aquesta inserció no seria possible si abans aquests joves no haguessin cursat un cicle d’FP i l’haguessin finalitzat amb èxit.

A part de les formacions i l’ajuda econòmica, què més rep el jove que forma part d’Impulsa?
CC: El Mètode Impulsa promou que els joves becats accedeixin a estudis de Formació Professional (FP) i generin una xarxa d’experiències i relacions àmplies i arrelades al territori. Un cop seleccionats, tots els joves Impulsers reben una beca econòmica i un ordinador per poder accedir als estudis de Formació Professional (FP) que han escollit. Durant els 2 o 4 anys que estaran cursant els estudis d’FP reben un acompanyament personalitzat: tots els joves fan formacions en creixement personal i en aspectes laborals, tenen una persona mentora que els ofereix una mirada còmplice i crítica des de l’experiència, una tècnica de referència que els fa un seguiment molt proper, fan voluntariat a entitats socials i culturals del seu entorn més proper, i accedeixen a oportunitats laborals. Un mètode d’acompanyament integral desenvolupat per l’equip psicopedagògic de l’entitat que detecta les necessitats de cada jove i mobilitza la xarxa de recursos i suport per tal que el seu pas per Impulsa sigui transformador i exitós.

Rebeu algun tipus d’ajuda o subvenció?
CC: Sí, el curs passat un 8% dels nostres ingressos va provenir del sector públic, però el gran gruix de finançament que fa possible la nostra tasca prové de l’empresa privada, i per això és tan important poder comptar amb una xarxa d’Organitzacions Impulsores que confiïn i apostin pel projecte.

Impulsa Anoia. Per què heu decidit portar la Fundació Impulsa a la comarca de l’Anoia?
Xavier Carles (XC): Vaig conèixer el projecte Impulsa a través d’un client del nostre despatx professional a Osona i que és patró de la Fundació Impulsa. Vaig veure que es tractava d’un projecte que neix de l’àmbit empresarial, amb una organització molt professionalitzada i que a l’Anoia també tenim molts joves en situació de vulnerabilitat social i econòmica que abandonen prematurament els estudis. El projecte Impulsa és molt escalable i em va semblar que amb un petit esforç de tots podríem aconseguir un gran impacte a l’Anoia. A més, la Fundació Impulsa ja havia iniciat des de fa temps un procés d’extensió a altres comarques de Catalunya amb una metodologia que s’ha demostrat que funciona. No cal inventar la roda si hi ha entitats especialitzades que ja han fet palès la seva eficiència a l’hora de resoldre problemes. Val més sumar esforços i focalitzar-nos en les solucions.

Quina és la seva tasca com a ambaixador?
XC: Principalment fer de pont, de manera altruista, entre la Fundació Impulsa i el teixit empresarial, social, educatiu i institucional de la comarca, en el nostre cas a l’Anoia, amb l’objectiu de fer possible l’arrelament del projecte Impulsa. L’Ambaixador és una figura rellevant per al creixement i desenvolupament del projecte, ja que un dels èxits de la Fundació Impulsa és el treball en xarxa que fa amb els diferents agents que aporten els seus recursos econòmics i humans per avançar en la cohesió social i la dinamització del país. Es tracta d’ajudar a crear lligams sòlids i de llarga durada amb institucions, empreses, centres educatius, mentors, entitats i els joves i les seves famílies, tots a l’una per avançar cap a una societat més justa i que doni oportunitats als joves.

Quin és el procés que esteu seguint perquè els anoiencs puguin accedir a la Fundació Impulsa?
XC: Durant aquest curs s’han estat fent contactes amb els diferents agents de la comarca de l’Anoia per tal de donar a conèixer el projecte. Hem establert relació amb ajuntaments, entitats empresarials, empreses i centres d’educació secundària que esdevenen aliats imprescindibles per al desplegament del Mètode Impulsa, que es materialitza fent un treball en xarxa amb tots ells.
Així, en aquests moments l’equip psicopedagògic de la Fundació Impulsa ja està treballant en la selecció final dels joves que rebran l’acompanyament de l’entitat i les Beques Impulsa, un procés que es fa tenint en compte criteris de motivació per part del jove i la seva situació socioeconòmica.
L’objectiu és començar el curs 2023-24, aquest setembre, amb un mínim de 6 joves que entrin a formar part del programa Impulsa. Segons els recursos econòmics que siguem capaços de mobilitzar, ens plantegem d’ampliar el nombre de joves becats.
Cal tenir en compte que el següent curs entrarem nous joves que s’afegiran als sis primers i que ja estaran fent segon curs…, el creixement del nombre de joves és acumulatiu i es tracta que el projecte s’autofinanci al màxim a cada comarca on s’estableix. És una cursa de fons i és millor reservar energia per assegurar que arribem fins al final!

Quines respostes està obtenint la Impulsa a l’Anoia?
XC: Estem molt animats amb la resposta positiva que estem tenint de les empreses amb les quals parlem, que veuen el projecte social d’Impulsa com una oportunitat per desenvolupar la seva Responsabilitat Social Corporativa i contribuir a resoldre una problemàtica social que d’alguna manera també les afecta, ja que hi ha una gran mancança de joves amb oficis.
També hem trobat una resposta positiva dels ajuntaments i els centres de secundària, que coneixen de prop la realitat i els problemes d’aquests joves. Però també és evident que el que més voldríem és que un dia la Fundació hagi de plegar per manca de joves amb aquestes necessitats. Mentre això no passi, hem de treballar tots plegats de la forma més eficient possible.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari