El TNC estrena aquest dijous una producció del Teatre de l’Aurora
E

3 de desembre de 2019
ACN – El Teatre Nacional de Catalunya ha presentat ‘L’amic retrobat’, una producció del Teatre de l’Aurora que es basa en la novel·la homònima de Fred Uhlman. Una història d’amistat i d’amor condicionada per l’ascens del nazisme a l’Alemanya, el 1933. Un espectacle amb estructura de revisió del passat amb un repartiment encapçalat per Jordi Martínez, dirigit per Joan Arqué i amb dramatúrgia de Josep Maria Miró. L’obra relata a través de la veu d’un home adult, Hans Schwarz, fill d’una família jueva, la història d’amistat durant més de tres dècades amb Konradin Von Hohenfels, fill d’una família aristocràtica de Suàbia. L’obra es podrà veure del 4 al 22 de desembre.
La història explica com dos nois, un jueu i un polonès, es coneixen al Karl Alexander Gymnasium d’Stuttgart, l’escola més famosa de Württenmber, i inicien una intensa relació en què comparteixen i conflueixen coneixement, preocupacions, idees i contradiccions. Al principi la seva amistat es configura al marge de l’enfrontament polític del país però, de mica en mica, es veurà enterbolida pels convulsos esdeveniments i la pujada de tensió que es viu a Alemanya a partir de 1933 amb l’ascens del nazisme i l’antisemitisme. El director, Joan Arqué, destaca que la situació política contamina “a poc a poc” una història d’amor que s’havia mostrat “impermeable al que estava passant” per acabar destruint-la.
Foto: ACN

El director de l’espectacle, Joan Arqué, precisa que el motor que va portar a fer l’obra és la voluntat d’arribar a un públic jove i adult per apel·lar al moment polític d’auge de la ultradreta que s’està “vivint internacionalment”. “L’obra explica una història que té molts paral·lelismes amb el moment actual”, explica. Una de les preguntes que sorgeix en l’obra és si enmig d’aquesta tempesta valors com l’amor poden tenir la força per sobreviure.

Un dels actors principals, Quim Àvila, que interpreta el paper de Hans jove, diu que un dels punts forts de la història és el fet que “la cerca d’una puresa racial elimina la puresa emocional en el moment polític o històric que viuen els protagonistes”.

El segon protagonista de l’obra, Joan Amargós, considera que la puresa de l’amor i l’entrega d’estima “sembla impossible” en el moment polític que viuen els personatges. “Les seves emocions estan impossibilitades i viuen filtrades pel moment polític”, lamenta.

L’actor que interpreta el Hans adult, Jordi Martínez, explica que és molt palpable el “silenci” i la “tensió” que es va creant. En aquest sentit, afegeix que l’espectacle comença amb un clima més despreocupat i, de mica en mica, la situació es va tensant “tant entre nosaltres com en el públic”.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta