El celler: “L’Origan”, per Lluc Cuadras

97
Lluc Cuadras.

La història de L’Origan, comença el 1906 amb la revolució del món dels perfums de la mà de François Coty. Va crear un perfum diferent i atrevit amb una presentació única i moderna amb el nom de L’Origan. Al 1998 Manel Martínez amb l’ajuda del seu fill Carlos comencen un projecte a una cava subterrània de St. Sadurní que data de principis del segle XX, recobrant l’esperit de Coty: fer un producte diferent i atrevit.

Situació:
La D.O. Cava és una de les grans denominacions de Catalunya, el seu territori es delimita molt més enllà de la zona més coneguda de producció com és St. Sadurní. Les vinyes de L’Origan estan repartides per l’Alt Penedès amb diversitat de sòls i totes són de més de 20 anys d’edat.

Vinificació:
A L’Origan fan una criança del vi base en ampolles màgnum, a dins la mateixa cava; quan consideren que ja està en el moment òptim per començar la segona fermentació, fan l’assemblatge de les diferents varietats i inclús de diferents anyades. La petita fracció de chardonnay que trobem en aquest cava esta fermentat en botes de roure francès, aconseguint així més amplitud i untuositat en l’escumós.
Les ampolles romanen a dins de la cava uns 8 anys amb la intenció de culminar en l’expressió d’un cava únic.

Tast:

• Color d’or vell amb tocs brillants de groc palla.

• Molt equilibrat, amb notes lleugerament torrades provinents de la criança en bota de roure, punts vegetatius i aromes de brioixeria i llevats molt recurrents en caves de llarga criança.

• En boca té cos, es presenta sec i suau. Tornem a trobar la brioixeria i els llevats, el seu final és llarg i persistent.

• Un cava perfectament maridable amb un plat de pernil ibèric, una terrina de foie o fins i tot amb sushi.