5.4 C
Igualada
Dilluns, desembre 6, 2021

Comercial Godó: qualitat, seguretat i responsabilitat mediambiental

Sector: Químic
Fundació: 1973
Ubicació: C/ França, nº13 – Igualada
Treballadors/es: 24

Vivim en un món on la química intervé gairebé tots els àmbits i sectors, per poca quantitat que sigui. Molts dels processos industrials necessiten en major o menor mesura substàncies químiques, ja sigui per donar color o textura a un teixit, un gust determinat a un aliment, una espessor concreta a un detergent, una fórmula adequada en el tractament de materials, etc.

En aquest sentit, i amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats de la indústria tèxtil i dels curtits, va néixer Comercial Godó l’any 1973 a Igualada. Amb els anys, la seva especialització es va obrir a nous sectors i actualment treballen per a la indústria en general, sobretot segueixen amb el tèxtil i la pell, també el tractament d’aigües, alimentació, agroquímica, construcció, tractament de superfícies metàl·liques, entre altres.

El seu core business és el subministrament, comercialització i distribució de productes químics de base, tant en format líquid com en pols. I des del ‘any 2000, també dissenyen i fabriquen productes per als seus clients seguint les fórmules i les instruccions que els proporcionen, així com també envasar i etiquetar els productes. “Aquest és el nostre valor afegit, desenvolupar els productes que els nostres clients no poden realitzar a les seves instal·lacions per tal de satisfer les seves necessitats”, assegura Xavier Bustos, gerent de Comercial Godó.

Els seus clients són bàsicament indústries (el 98%) i el seu mercat es centra majoritàriament a Catalunya, Aragó, País Basc, Galícia, Madrid, Andalusia i Balears. Només el 10% de la producció s’exporta en altres països com Marroc, Grècia, Turquia, Itàlia, Portugal i Alemanya; i es realitza majoritàriament a través de filials espanyoles amb les que l’empresa igualadina hi treballa.

Pel que fa al transport directe, l’empresa compta amb una flota pròpia de 9 camions i tres cisternes dotats de certificació ADR (transport de mercaderies perilloses) i l’aval de la certificació de qualitat ISO 9001/20000 i 14001 de medi ambient. “Tenir transport propi dona tranquil·litat als clients, ja que és el nostre equip de professionals especialitzats qui s’encarrega de la seguretat del transport i la manipulació de les mercaderies químiques”, explica.

Així mateix Comercial Godó està acollida al Pacte Mundial de les Nacions Unides i reconeguda com a empresa amb Responsabilitat Social Empresarial sent els seus objectius transformar el mercat global, potenciant un sector privat sostenible i responsable sobre la base de 10 principis en àrees relacionades amb els drets humans, el treball, el medi ambient i la corrupció. Incorporant els 10 Principis a la seva activitat empresarial, canalitzant accions en suport dels objectius més amplis de les Nacions Unides, inclosos els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

La seguretat, la màxima prioritat i inversió
La planta de Comercial Godó està situada al polígon de Les Comes d’Igualada, i compta amb 15.000 metres quadrats, 12.000 dels quals estan coberts. Les seves instal·lacions estan preparades per emmagatzemar qualsevol tipus de producte químic excepte productes radioactius i productes de caràcter explosiu. “El disseny de la planta és en forma vas estanc per tal que qualsevol vessament líquid que es produeixi no surti mai a l’exterior”, explica el responsable. I és que per l’empresa “és vital la seguretat dels treballadors i també la de la resta de la ciutadania”.

En aquest sentit, conscients de la perillositat de les matèries amb les què treballen, la seva gran aposta, i on hi destinen bona part del pressupost, és en la contínua millora dels sistemes de treball, i sobretot en la seguretat. A més, l’empresa està acollida a la normativa SEVESO en el seu nivell alt, una normativa sobre accidents greus que regula constantment l’activitat de l’empresa i l’obliga a complir un seguit de requisits entre el que destaca disposar d’un pla d’autoprotecció actualitzat bianualment.

Valoració sectorial UEA Química
Comercial Godó, amb Xavier Bustos, participa activament a la sectorial UEA Química, que agrupa a una trentena d’empreses del sector de la comarca; impulsant tot un seguit d’accions i projectes per apropar el sector als més joves o despertar vocacions industrials amb “Química a l’Escola”, la col·laboració amb les fitxes FOER o la creació d’un codi ètic, entre altres. “Hem de saber que la química la trobem aplicada a tot arreu, i per tant, hem d’aprendre a conviure amb ella”.

Sòl industrial
Xavier Bustos és també vicepresident i membre del consell assessor de la Unió Empresarial de l’Anoia i també membre de la Junta de Cambra de Barcelona a Igualada. Com a coneixedor del teixit empresarial exposa la seva preocupació i lamenta el fet que no es vulgui destinar més sòl industrial de gran format: “Les empreses anoienques no poden absorbir les xifres actuals d’atur. Necessitem sòl industrial per captar inversions perquè vinguin noves empreses; però també, per consolidar i fer créixer a les ja existents: no hi ha res més sostenible que generar llocs de feina al nostre territori, i que per tant, no només siguin de proximitat, sinó de qualitat”. En aquest sentit, Bustos també afegeix que “No es tracta de construir per construir: sense un acord previ de l’empresa i sense certificacions que l’empresa és mediambientalment responsable, no es farien les parcel·les de gran format. És una llàstima que la Conca d’Òdena segueixi perdent més oportunitats per prosperar per a les persones i el territori: una comarca que podria ser molt més del que ja és”.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Els equipaments juvenils d’Igualada presenten l’agenda d’activitats de Nadal

Amb l’arribada del fred, els equipaments juvenils de la ciutat d’Igualada obren les inscripcions de les activitats que ompliran la Kaserna i Cal Badia...

La campanya “Figues i Ous” se centra en la informació dels mètodes anticonceptius i de protecció

Com cada any, el departament de Sanitat i Salut Pública i el departament de Joventut de l’Ajuntament d’Igualada posen en marxa la campanya de...

Carta oberta a Pablo Casado

En el seu intent d’anar encara més a la dreta, diu bajanades cada vegada que li posen un micròfon al davant. Habitualment m’hi faig...

Montbui demana la reobertura completa de l’atenció sanitària al CAP

El ple ordinari de novembre de l’Ajuntament montbuienc va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics representants en el consistori, una moció per...

La reconversió cap a les renovables necessita el lideratge del Govern

Ja fa uns mesos que a la nostra comarca, com d’altres, creix el neguit davant les notícies que una nova línia de Molt Alta...
Compartir